Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Ez nem egy demokratikusan megválasztott kormány. Puccsal kerültek hatalomra, élve égettek el embereket, vérfürdő volt.
Olvasási idő: körülbelül 10 perc

Néhány nappal Ukrajna lerohanása előtt, február 20-án reggel Macron Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést. A Guy Lagache rendezte, "Egy elnök, Európa és a háború" című film nyomán beszélgetés szó szerinti leiratát közölte a francia sajtó, amelynek most teljes fordítását közöljük.

Ez nem egy demokratikusan megválasztott kormány. Puccsal kerültek hatalomra, élve égettek el embereket, vérfürdő volt.

Emmanuel Macron: Az utolsó beszélgetésünk óta a feszültség egyre csak nő. Tudod, mennyire elszántan törekszem arra, hogy folytassuk a párbeszédet. Szeretném, ha először megosztanád velem, hogyan látod a helyzetet, és esetleg a köztünk megszokott közvetlenséggel elmondanád, mik a szándékaid. Szeretném látni, lehetnek-e még hasznos lépések, és tennék neked néhány javaslatot.

Vlagyimir Putyin: Mit mondhatnék? Te magad is jól látod, mi történik. Te és Scholz kancellár azt mondtátok nekem, hogy Zelenszkij kész gesztust tenni, törvényjavaslatot készített elő, ami átültetné a gyakorlatba a minszki egyezményt. […] Kedves kollégám, Zelenszkij úr valójában nem tesz semmit. Hazudik nektek. […] Nem tudom, hallottad-e tegnap a kijelentését, miszerint Ukrajnának atomfegyvert kell szereznie. (Emmanuel Bonne diplomáciai tanácsadó közbeszól: „Na ne, marhaság.”) Meghallgattam a nyilatkozatodat is a kijevi sajtótájékoztatódon február 8-án. Azt mondtad, felül kell vizsgálni a minszki egyezményt, hogy – idézem – „alkalmazható legyen”. (Macron tanácsadói: „Nem, nem mondta ezt”, „Azt fogom mondani neki, ne vitázzon vele a részleteken.”)

Macron: Vlagyimir, először is leszögezném, soha nem mondtam azt, hogy felül kell vizsgálni a minszki megállapodást. Nem nyilatkoztam ezt se Berlinben, se Kijevben, se Párizsban. Annyit mondtam, hogy érvényt kell neki szerezni, tartani kell magunkat ahhoz, ami az egyezményben szerepel, és hogy nem úgy értékelem az elmúlt napokban történteket, mint te.

Putyin: Figyelj, Emmanuel, nem értem, mi a problémád a szeparatistákkal. Ők legalább – a mi nyomásunkra – mindent szükséges dolgot megtettek, hogy konstruktív dialógust teremtsenek az ukrán vezetéssel.

Macron: Az általad elmondottakhoz, Vlagyimir, néhány megjegyzés. Először is: a minszki egyezmény dialógust jelent veletek, ebben teljesen igazad van. Az viszont sehol sincs leírva, hogy a tárgyalást a szeparatisták által benyújtott szövegre kell alapozni. Így amikor a tárgyalód arra kötelezné az ukránokat, hogy a szeparatisták tervezete legyen a párbeszéd alapja, nem tartja tiszteletben a minszki egyezményt. A szeparatisták nem tehetnek javaslatokat az ukrán törvényekkel kapcsolatban!

Putyin: Nos, nyilvánvalóan teljesen máshogy látjuk a dolgokat. A legutolsó beszélgetésünk alkalmával emlékeztettelek erre, és fel is olvastam a minszki egyezmény 9-es, 11-es és 12-es cikkelyét.

Macron: Épp itt vannak előttem! Az van leírva, hogy az ukrán kormány – kilencedik paragrafus, stb. – tesz javaslatot, miután konzultált és egyeztetett Donyeck és Luganszk régió egyes kerületeinek képviselőivel, a háromoldali kontaktcsoport keretében. Pontosan ez az, amit mi javaslunk. Szóval nem tudom, a jogászod hol tanult jogot (Macron egyik tanácsadója mosolyog). Én csupán a szövegnek próbálok érvényt szerezni! Nem tudom, miféle jogász képes neked azt mondani, hogy egy szuverén országban a törvények megszövegezésére szeparatista csoportok tesznek javaslatot, és nem a demokratikusan megválasztott vezetés.

Putyin (határozott, ingerült hangon): Ez nem egy demokratikusan megválasztott kormány. Puccsal kerültek hatalomra, élve égettek el embereket, vérfürdő volt. Zelenszkij egyike a felelősöknek. Hallgass csak ide: a párbeszéd lényege az, hogy figyelembe vegyük a másik fél érdekeit is. A javaslatok megszülettek, a szeparatisták, ahogyan te nevezed őket, átadták őket az ukránoknak, de semmilyen választ nem kaptak. Hol van akkor a dialógus?

Macron: De ez azért van így, mert mint mondtam, teszünk a szeparatisták javaslataira. Azt várjuk el tőlük, hogy reagáljanak az ukránok szövegeire, és azért így kell cselekedniük, mert így szabályos. Amit most elmondtál, bizonyos értelemben kétségbe vonja azt, hogy valóban tiszteletben akarod tartani a minszki egyezményt, ha úgy ítéled, hogy egy illegitim, terrorista kormányzattal állsz szemben.

Putyin:(továbbra is ingerült hangon): Figyelj ide jól. Értesz engem? Újra elmondom: a szeparatisták, ahogy te fogalmazol, reagáltak az ukrán vezetés javaslataira. Választ küldtek, de erre az ukrán vezetés részéről nem érkezett semmilyen reakció.

Macron: Ez esetben oké, az ukránoknak megküldött választ alapul véve azt javasolnám, hogy a feleket szólítsuk fel a kontaktcsoport keretében egy találkozóra, hogy tovább léphessünk. Mindenkitől elvárhatjuk, hogy elvégezzék ezt a munkát, és senki ne lehetetlenítse el a megegyezést azzal, hogy nem vesz részt a folyamatban. Márpedig az elmúlt két napban a szeparatisták nem voltak hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni. A magam részéről Zelenszkijtől is ezt fogom megkövetelni. Megegyeztünk ebben? Ha igen, már holnap találkozót szorgalmazok.

Putyin: Amint letesszük a telefont, megvizsgálom ezeket a javaslatokat. Már kezdetektől fogva nyomást kellett volna gyakorolni az ukránokra, de senki nem akarta ezt megtenni.

Macron: Tudod jól, hogy én minden tőlem telhetőt megteszek ebben a tekintetben.

Putyin: Tudom, de sajnos az erőfeszítéseid nem volt hatékonyak.

Macron: Szükségem lenne rá, hogy segíts egy kicsit (malíciózus hangon). A fronton nagyon feszült a helyzet. Tegnap nyomatékosan higgadtságra szólítottam fel Zelenszkijt. Újra meg fogom mondani neki, hogy nyugtasson meg mindenkit, a közösségi médiában is, intse nyugalomra az ukrán fegyveres erőket. Viszont úgy látom, hogy te is nyugalomra szólíthatnád fel a felsorakoztatott fegyveres erőidet. Tegnap sok bombázásra került sor. Ha valóban esélyt akarsz adni a párbeszédnek, csökkenteni kell a feszültséget a régióban. Hogyan alakulnak a hadgyakorlatok?

Putyin: A hadgyakorlatok az előzetes terv szerint zajlanak.

Macron: Tehát ma este befejeződnek, igaz?

Putyin: Igen, valószínűleg ma este, és minden bizonnyal hagyni fogunk katonai alakulatokat a határ mentén, amíg a donbaszi helyzet le nem csillapodik. Erről a védelmi és a külügyi tárcákkal egyeztetünk majd.

Macron: Rendben. Vlagyimir, nagyon őszintén mondom neked, számomra az, hogy a tárgyalásokat visszatereljük a helyes mederbe, és elkerüljük a feszültségeket, alapvető feltétel. Elsődlegesen azt tartom fontosnak, és nem tudom eléggé kérni tőled, hogy uraljuk a helyzetet. Ez az első pillér. Nagyon számítok rád. Ne engedj a provokációknak, bármi is történne az elkövetkező órákban és napokban. Két nagyon konkrét javaslatot szerettem volna tenni neked. Az első az, hogy még a napokban szervezzünk egy találkozót Genfben Biden és teközted. Péntek este beszéltem vele, megkérdeztem tőle, hogy tehetek-e neked erre vonatkozóan javaslatot. Azt mondta, adjam át, készen áll a találkozóra. Biden elnök gondolkodott azokon a módokon is, amelyekkel hihetően de-eszkalálhatnánk a helyzetet, figyelembe vehetnénk az elvárásaidat, és nyíltan megvitathatnánk a NATO és Ukrajna kérdéseit. Mondd, milyen dátum felelne meg neked.

Putyin: Köszönöm szépen, Emmanuel. Mindig nagy öröm és megtiszteltetés számomra az, ha tárgyalhatok az európai kollégáiddal, miképpen az Egyesült Államokkal is. És különös örömöt lelek a veled való párbeszédben, mivel bizalmas kapcsolatban állunk. Emmanuel, azt ajánlanám, hogy fordítsuk meg a dolgot. Mindenekelőtt készítsük elő jól ezt a találkozót. Csak ezután tárgyalhatunk, különben ha úgy ülünk asztalhoz, hogy puszta fecsegés lesz a vége, a szemünkre vetik majd.

Macron: De mondhatjuk azt, hogy a mai beszélgetés során megegyeztünk az elvi dolgokban? Egyértelmű választ szeretnék ez ügyben a részedről. Értem az aggályaidat a találkozó időpontjával kapcsolatban, de kész vagy ma azzal kiállni a nyilvánosság elé, hogy „szeretnék egy kétoldalú találkozót az amerikaiakkal, amit aztán az európaiakkal bővítünk ki”? Igen, vagy nem? (Macron tanácsadója: „Tessék!”)

Putyin: A javaslat megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, és ha szeretnéd, hogy összehangolt módon fogalmazzuk meg, azt javaslom, kérd fel tanácsadóinkat, hogy egyeztessenek […]tudd mindenesetre, hogy elvi tekintetben egyetértek.

Macron: Nagyszerű, tehát megerősíted, hogy elvi tekintetben egyetértesz. Azt javaslom, hogy a stábjaink együttesen próbáljanak megírni egy közös szöveget, amit a telefonbeszélgetésünk eredményeket közreadhatunk.

Putyin: Hogy őszinte legyek veled, éppen jéghokizni indultam volna, az edzőteremből beszélek veled, most kezdem el az edzést. Először beszélek a tanácsadóimmal.

Macron: Mindenesetre köszi, Vlagyimir. Állandó kapcsolatban maradunk. Amint van valami, hívj fel.

Putyin: Nagyon szépen köszönöm, elnök úr (franciául).

(Mandiner)

Könyvjelző