Karpatria
2022. 07. 05.
Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát

Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.

2022. 07. 05.
„Cukkolta” a bocsot, hamar megjelent az anyamedve. Tanulság: a medve nem játék.

Emberre támadt egy anyamedve hétfő éjjel Tusnádfürdőn, a 47 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis nemcsak, hogy megközelítette, de egyes beszámolók szerint meg is érintette a vadállat egyik bocsát.

2022. 07. 05.
Feszültség a román határon. Tiraszpol megfenyegette Moldovát az EU katonai segélyígérete után

Tiraspol ingerültségére a moldovai hadsereg korszerűsítésére bejelentett 40 millió eurós uniós támogatás közepette került sor.

2022. 07. 05.
A negyedik hatalmi ág nem a média, hanem a közvélemény. 33 probléma egy táblázatban -Vukics Ferenc írása 

„Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze.” (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

2022. 07. 05.
Tizennyolc tudós alapjaiban zúzta szét a német járványkezelést

Megsemmisültek a német járványügyi intézkedések: elégtelen adatközlés, átláthatatlan döntéshozatal, zéró bizonyíték a hatásukra.

2022. 07. 05.
Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

2022. 07. 04.
Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről.

2022. 07. 04.
Lengyelország Ukrajna nyugati részének annektálását készíti elő

A lengyelek és az ukránok között akkora a feszültség, hogy azt sem a NATO, sem Oroszország nem tudja majd feloldani.

2022. 07. 04.
Tüntetők zárták le az Erzsébet hidat: kegyelmet követeltek Budaházyéknak

117 perc a 117 évért – Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

2022. 07. 04.
A belarusz haderő egyesült az orosz hadsereggel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a belarusz népre nézve veszélyes, hogy elnökük ilyen kijelentéseket tesz. A Belarusz határhoz közeli ukrajnai Lviv polgármestere összehívta a város vezetését, hogy kidolgozzanak egy vészhelyzeti tervet, ha a háborús helyzet eszkalálódna a környéken.

2022. 07. 03.
Megsemmisítő erejű választ kell adni a Belgorodot ért ukrán támadásra

Andrej Klisász az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke úgy véli, hogy a július 3-án Belgorodra mért csapásra adott válasznak gyorsnak és megsemmisítőnek kell lennie.

2022. 07. 03.
Készül a IV.Birodalom? Új Róma Európában?

A brit miniszterelnök is támogatja Emmanuel Macron szélesebb kontinentális közösségre vonatkozó javaslatát.

Ha Ukrajna fenn akar maradni, nem lehet egyik oldal előőrse a másikkal szemben
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Ursula von der Leyen EB-elnök szerint „szívesen látjuk Ukrajnát az EU-ban”. Ezzel csak egyetérteni lehet, amennyiben a geopolitikai instabilitás és háborús fenyegetés örökös lázában szeretnénk élni mindennapjainkat.

Ha Ukrajna fenn akar maradni, nem lehet egyik oldal előőrse a másikkal szemben

Arra most ne is pazaroljunk pár szónál többet, hogy a nyugati háborús uszítás egyik leghangosabb, feltörekvő szereplője, Szlovákia (Eduard Heger és Zuzana Čaputová államfő személyében) azonnal rezonált a Leyen-féle agylázra és kijelentették, hogy minden elképzelhető módon támogatják Ukrajna EU-integrációját.

Amihez persze nyilván járna egy NATO-tagsági igazolvány is, hiszen az ukrán elnök a boci szemeivel most azt is kéri szépen – Elon Musk műholdjai, az izraeliek Vaskupolája, a világ összes vadászrepülőgépe és bitcoinja mellett.
Háború dúl, kegyetlen, mocskos háború, immáron ötödik napja. Vérrel, könnyel, szenvedéssel, felfoghatatlan és borzasztó emberi tragédiával, amit ártatlan embereknek kell elszenvedniük. Nem a Kijevben éveken át szorgoskodó CIA-manóknak, és nem is az orosz megfelelőiknek, hanem az Ukrajnában élő ukránoknak és nem ukránoknak.

Ilyen körülmények közepette a nyugati szabad világban minimum elharapják a torkát annak, aki kérdéseket mer feltenni Ukrajna (állam) felelősségével kapcsolatban.
Mi sem tesszük – egyenesen a válaszok után próbáltunk menni, olyan valakihez, aki valamit értett a diplomáciából. Az utolsó élő emberhez, akit nemcsak a gravitáció tart ezen a földön, aki úgy látja a dolgokat, ahogy azok vannak. Mert azoknak alakítójuk volt egykoron. Henry Kissingerről van szó, Nixon és Ford külügyminiszteréről, akinél kevesen értették és értik jobban Európa geopolitikai problémáit.

Nos, 2014-ben – tehát 2014-ben!  – ez a bizonyos Henry Kissinger ezt írta a Washington Postban az ukrán kérdésről:

„Az ukrán kérdést túl gyakran állítják be úgy, mint egy vagy-vagy kérdést: Ukrajna a Kelethez vagy a Nyugathoz csatlakozik-e. De ha Ukrajna fenn akar maradni és gyarapodni akar, akkor nem lehet egyik oldal előőrse a másik ellen, hanem hídként kell működnie közöttük.”
Illetve: „A Nyugatnak meg kell értenie, hogy Oroszország számára Ukrajna soha nem lehet csak egy idegen ország.”

És magáról Ukrajnáról:

„A nyugat nagyrészt katolikus, a kelet nagyrészt orosz ortodox. Nyugaton ukránul, keleten többnyire oroszul beszélnek. Ha Ukrajna egyik fele megpróbálná uralni a másikat – ahogyan ez eddig is történt –, az végül polgárháborúhoz vagy felbomláshoz vezetne.”

 Amit ehelyett Kissinger ajánlott:

Ukrajnának joga van szabadon megválasztania gazdasági és politikai kapcsolatait, beleértve Európát is.
Ukrajnának nem szabadna csatlakoznia a NATO-hoz.
Ukrajnának olyan kormányt kéne választania, amely a nép akaratát képviseli, a vezetők az ország különböző részei közti megbékélés politikáját gyakorolják. Nemzetközi szinten pedig Finnországéhoz hasonló magatartást kéne tanúsítaniuk. A legtöbb területen együttműködve a Nyugattal, de gondosan elkerülve az Oroszországgal szembeni intézményes ellenségeskedést. 
A fennálló világrend szabályaival összeegyeztethetetlen, hogy Oroszország annektálja a Krímet, de Ukrajna és a Krím kapcsolatát kevésbé törékeny alapokra kéne helyezni. Oroszország elismerné Ukrajna szuverenitását a Krím felett, Ukrajna pedig megerősítené a Krím autonómiáját.
„Ha nem sikerül valamilyen, ezeken vagy hasonló elemeken alapuló megoldást találni, a konfrontáció felé való sodródás felgyorsul. Ennek az ideje hamarosan elérkezik.”
Írta mindezt a diplomácia 20. századi legnagyobb zsenije 2014. március ötödikén. Teljesen fölöslegesen, mert uniós vezetőink – egy teljesen alkalmatlan, közveszélyes politikai garnitúra – semmit sem értettek meg ebből, csak az üzemanyagot öntik vég nélkül a tűzre…

Forrás: Felvidék Ma

Könyvjelző