Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

HERSZONI POLGÁRMESTER: MÁR OROSZ IRÁNYÍTÁS, DE UKRÁN LOBOGÓ ALATT ZAJLIK TOVÁBB AZ ÉLET A VÁROSBAN
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Úgy tűnik, ellenőrzésük alá vonták az orosz erők Herszont, az első nagyobb, stratégiailag kulcsfontosságú ukrán várost az ukrajnai offenzíva kezdete óta.

HERSZONI POLGÁRMESTER: MÁR OROSZ IRÁNYÍTÁS, DE UKRÁN LOBOGÓ ALATT ZAJLIK TOVÁBB AZ ÉLET A VÁROSBAN

A város bevételéről érkező ellentmondásos hírek között a város polgármesterének helyzetjelentése tesz rendet: ezek szerint a benyomuló oroszok korlátozásokat vezettek be, de ígéretet tettek a tömegközlekedés újraindítására és arra is, hogy nem akadályozzák a lakossági ellátmány és a segélyszállítmányok bejutását a városba.

Bár Volodimi Zelenszkij és az ukrán vezetés továbbra sem ismerte el, a New York Times és több nyugati médium is azt írja, hogy az oroszok bevették Herszont, a Krím-félszigettől északnyugatra fekvő dél-ukrajnai várost. A hírt alátámasztani látszik a város polgármesterének szerda esti Facebook-bejegyzése is, amely szerint orosz katonák nyomultak be a herszoni önkormányzat épületébe, a 250-300 ezres lélekszámú városban pedig nincsenek már ukrán fegyveres csapatok.

„Fegyveresek látogattak ma a városi tanács épületébe. Csapatom és én is békés emberek vagyunk, nincsenek fegyvereink és nem vagyunk agresszívak. Az ukrán hadsereg nincs a helyszínen, csak civilek, akik itt akarnak élni” – írja posztjában Herszon polgármestere. Igor Kolihajev felidézi az oroszokkal folytatott tárgyalást, amelyen a megszállóknak leszögezte: nem ígér, mert nem ígérhet semmit, és csak annyit kér, hogy ne lőjenek az emberekre. A polgármester közölte azt is:

A VÁROSBAN HAMAROSAN ÚJRAINDULHAT A TÖMEGKÖZLEKEDÉS, A LAKOSSÁGOT AZONBAN ARRA SZÓLÍTOTTÁK FEL, HOGY CSAK EGYESÉVEL, LEGFELJEBB PÁROSÁVAL MENJENEK KI AZ UTCÁRA, NE PROVOKÁLJÁK AZ OROSZOKAT, ÉS MINDIG ÁLLJANAK MEG AZ ELSŐ FELSZÓLÍTÁSRA.
Kolihajev beszámolója szerint a városra vonatkozó korlátozások közé tartozik az este 8-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalom, az élelmiszereket, gyógyszereket és egyéb szükségleteket szállító autók ekkor beléphetnek a városba.

A polgármester megjegyezte, hogy az orosz jelenlét ellenére a város egyelőre ukrán zászló alatt van.

„EDDIG ÍGY MEGY EZ. UKRÁN ZÁSZLÓ FELETTÜNK. ÉS AHHOZ, HOGY ÍGY IS MARADJON, AZ OROSZ KÖVETELMÉNYEKET TELJESÍTENI KELL”
– írta.

Kolihajev szerda késő esti bejelentkezése egy olyan nap végén érkezett, amikor egymásnak ellentmondó állítások járták be az étert arról, hogy Moszkva megtette-e első jelentős lépését a győzelméért egy stratégiailag kulcsfontosságú ukrán város elfoglalásával. Az orosz védelmi minisztérium már szerda reggel bejelentette – illetve megerősítette – Herszon elfoglalását, ám Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, erről még szó nincs a kikötővárosban.

Könyvjelző