Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

HERSZONI POLGÁRMESTER: MÁR OROSZ IRÁNYÍTÁS, DE UKRÁN LOBOGÓ ALATT ZAJLIK TOVÁBB AZ ÉLET A VÁROSBAN
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Úgy tűnik, ellenőrzésük alá vonták az orosz erők Herszont, az első nagyobb, stratégiailag kulcsfontosságú ukrán várost az ukrajnai offenzíva kezdete óta.

A város bevételéről érkező ellentmondásos hírek között a város polgármesterének helyzetjelentése tesz rendet: ezek szerint a benyomuló oroszok korlátozásokat vezettek be, de ígéretet tettek a tömegközlekedés újraindítására és arra is, hogy nem akadályozzák a lakossági ellátmány és a segélyszállítmányok bejutását a városba.

Bár Volodimi Zelenszkij és az ukrán vezetés továbbra sem ismerte el, a New York Times és több nyugati médium is azt írja, hogy az oroszok bevették Herszont, a Krím-félszigettől északnyugatra fekvő dél-ukrajnai várost. A hírt alátámasztani látszik a város polgármesterének szerda esti Facebook-bejegyzése is, amely szerint orosz katonák nyomultak be a herszoni önkormányzat épületébe, a 250-300 ezres lélekszámú városban pedig nincsenek már ukrán fegyveres csapatok.

„Fegyveresek látogattak ma a városi tanács épületébe. Csapatom és én is békés emberek vagyunk, nincsenek fegyvereink és nem vagyunk agresszívak. Az ukrán hadsereg nincs a helyszínen, csak civilek, akik itt akarnak élni” – írja posztjában Herszon polgármestere. Igor Kolihajev felidézi az oroszokkal folytatott tárgyalást, amelyen a megszállóknak leszögezte: nem ígér, mert nem ígérhet semmit, és csak annyit kér, hogy ne lőjenek az emberekre. A polgármester közölte azt is:

A VÁROSBAN HAMAROSAN ÚJRAINDULHAT A TÖMEGKÖZLEKEDÉS, A LAKOSSÁGOT AZONBAN ARRA SZÓLÍTOTTÁK FEL, HOGY CSAK EGYESÉVEL, LEGFELJEBB PÁROSÁVAL MENJENEK KI AZ UTCÁRA, NE PROVOKÁLJÁK AZ OROSZOKAT, ÉS MINDIG ÁLLJANAK MEG AZ ELSŐ FELSZÓLÍTÁSRA.
Kolihajev beszámolója szerint a városra vonatkozó korlátozások közé tartozik az este 8-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalom, az élelmiszereket, gyógyszereket és egyéb szükségleteket szállító autók ekkor beléphetnek a városba.

A polgármester megjegyezte, hogy az orosz jelenlét ellenére a város egyelőre ukrán zászló alatt van.

„EDDIG ÍGY MEGY EZ. UKRÁN ZÁSZLÓ FELETTÜNK. ÉS AHHOZ, HOGY ÍGY IS MARADJON, AZ OROSZ KÖVETELMÉNYEKET TELJESÍTENI KELL”
– írta.

Kolihajev szerda késő esti bejelentkezése egy olyan nap végén érkezett, amikor egymásnak ellentmondó állítások járták be az étert arról, hogy Moszkva megtette-e első jelentős lépését a győzelméért egy stratégiailag kulcsfontosságú ukrán város elfoglalásával. Az orosz védelmi minisztérium már szerda reggel bejelentette – illetve megerősítette – Herszon elfoglalását, ám Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, erről még szó nincs a kikötővárosban.

Könyvjelző