Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Heteink vannak hátra – Marsai Viktor háborúkról, éhínségről, Afrikáról
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Az ukrán háborúval összeállt a „tökéletes vihar” Afrikában, ez pedig a mi életünkre is hatással lehet. Tízmilliókat fenyeget az éhínség.

Heteink vannak hátra – Marsai Viktor háborúkról, éhínségről, Afrikáról

A kontinensen belüli elvándorlás már most többmilliós, és ebből alighanem Európa sem fog tudni kimaradni. Mi és miért történik Afrikában? Marsai Viktort, a Migrációkutató Intézet igazgatóját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét Vörös Szabolcs kérdezi.

podc

Részletek a műsorból:

Milyen tényezőkből állt össze a „tökéletes vihar” Afrikában?

„Élelmiszer- és energiaár-növekedés – de ezek nem február 24-én kezdődtek. Afrikát is sújtotta a koronavírus, de jobban, mint a világ fejlettebb részeit, a járvány minimum két évvel vetette vissza a kontinenst. A tökéletes vihar elemeiben a klímaváltozás is nagyon fontos tényező, ráadásul 40 év alatt megduplázódott – valahol megháromszorozódott – a lakosság. Míg Maliban például korábban a közösségek egyszerűen elvándoroltak, erre már nincs lehetőség, mert nincsenek szabad földek. A klímaváltozás és az elsivatagosodás által hajtott, általában nomád közösségek Dél felé mennek, találkoznak a letelepedett földműves lakossággal, ebből pedig nagyon sokszor fegyveres konfliktus alakul ki.”

Az ukrajnai háború mennyit tett ehhez hozzá?

„Az ukrajnai háború nélkül is éhínség lenne, a múlt év vége felé már látszott, hogy nagyon nagy baj lesz. Február 24-e óta viszont további 30-80 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Ennek beláthatatlan következményei vannak. Más járulékos elemek is mélyítik a válságot. Egyiptom például egyelőre elég jól megúszta az eddigieket, de az oda érkező turisták 25 százaléka Oroszországból és Ukrajnából jött. Eltűnik tehát a turisztikai bevételek 25 százaléka egy olyan országban, ahol az ágazat a GDP 10-15 százalékát adja. Milliók megélhetése került ezzel veszélybe.”

Mitől függ, hogy melyik afrikai országban mennyire súlyos következményei vannak ugyanazon válságelemeknek?

„Két tényezőre tudjuk redukálni. Az egyik a helyi eliteknek és általában a politikában részt vevő csoportoknak az a felfogása, hogy milyen messzire hajlandóak elmenni a politikai hatalomért való küzdelemben. A fegyveres harc és az erőszak ugyanúgy az eszköztár része, mint mondjuk a parlamentben a szócsaták, vagy a parlamenti szócsatáknál ez megáll? Ez egy kulcsmomentum Afrikában ott, ahol fegyveres konfliktusokat látunk Etiópiától Szomálián át Dél-Szudánig: a helyi elitek elfogadható árnak tartják a fegyveres konfliktust, ezrek, tízezrek, esetenként százezrek halálát annak érdekében, hogy a politikai víziójuk és a saját hatalmuk megmaradjon. A másik tényező, hogy rendelkezik-e az adott állam olyan tartalékokkal, amelyekkel valamiféleképpen választ tud adni ezekre a kihívásokra. Azért is beszélünk tökéletes viharról Afrika kapcsán, mert a koronavírus-járvány még azokban az országokban is, ahol korábban azt láttuk, hogy nagyon komoly tartalékok vannak, ezeket erősen leszívta. (…) Kelet-Afrikában már a negyedik esős évszak maradt ki, tehát elfogytak a tartalékok a rendszerből. (…) Abban bízhatunk, hogy jön a következő esős évszak, és talán abból lehet termés a következő őszre, de ha azt akarjuk elkerülni, hogy folytatódjon az éhhalál, és ez több tíz vagy százezer embert érintsen a kontinensen, akkor nagyjából heteink vannak hátra.”

/Válasz online

Könyvjelző