Karpatria
2022. 07. 05.
Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát

Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.

2022. 07. 05.
„Cukkolta” a bocsot, hamar megjelent az anyamedve. Tanulság: a medve nem játék.

Emberre támadt egy anyamedve hétfő éjjel Tusnádfürdőn, a 47 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis nemcsak, hogy megközelítette, de egyes beszámolók szerint meg is érintette a vadállat egyik bocsát.

2022. 07. 05.
Feszültség a román határon. Tiraszpol megfenyegette Moldovát az EU katonai segélyígérete után

Tiraspol ingerültségére a moldovai hadsereg korszerűsítésére bejelentett 40 millió eurós uniós támogatás közepette került sor.

2022. 07. 05.
A negyedik hatalmi ág nem a média, hanem a közvélemény. 33 probléma egy táblázatban -Vukics Ferenc írása 

„Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze.” (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

2022. 07. 05.
Tizennyolc tudós alapjaiban zúzta szét a német járványkezelést

Megsemmisültek a német járványügyi intézkedések: elégtelen adatközlés, átláthatatlan döntéshozatal, zéró bizonyíték a hatásukra.

2022. 07. 05.
Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

2022. 07. 04.
Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről.

2022. 07. 04.
Lengyelország Ukrajna nyugati részének annektálását készíti elő

A lengyelek és az ukránok között akkora a feszültség, hogy azt sem a NATO, sem Oroszország nem tudja majd feloldani.

2022. 07. 04.
Tüntetők zárták le az Erzsébet hidat: kegyelmet követeltek Budaházyéknak

117 perc a 117 évért – Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

2022. 07. 04.
A belarusz haderő egyesült az orosz hadsereggel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a belarusz népre nézve veszélyes, hogy elnökük ilyen kijelentéseket tesz. A Belarusz határhoz közeli ukrajnai Lviv polgármestere összehívta a város vezetését, hogy kidolgozzanak egy vészhelyzeti tervet, ha a háborús helyzet eszkalálódna a környéken.

2022. 07. 03.
Megsemmisítő erejű választ kell adni a Belgorodot ért ukrán támadásra

Andrej Klisász az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke úgy véli, hogy a július 3-án Belgorodra mért csapásra adott válasznak gyorsnak és megsemmisítőnek kell lennie.

2022. 07. 03.
Készül a IV.Birodalom? Új Róma Európában?

A brit miniszterelnök is támogatja Emmanuel Macron szélesebb kontinentális közösségre vonatkozó javaslatát.

Hiába vágják le az oroszokat, a SWIFT simán megkerülhető
Olvasási idő: körülbelül 2 perc

Oroszország lekapcsolása a SWIFT nemzetközi pénzügyi üzenetküldőről egyrészt visszaüt, másrészt nem lesz eredményes, véli a JPMorgan vezére, Jamie Dimon.

Hiába vágják le az oroszokat, a SWIFT simán megkerülhető

A SWIFT egy emaillel is kiváltható
A Nyugat a legfőbb orosz bankokat célzottan zárta ki a SWIFT elnevezésű, pénzügyi intézmények közötti nemzetközi üzenetküldőből. Befagyasztották emellett az orosz központi bank vagyonát és tranzakcióit.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója egy interjúban úgy vélekedett, hiábavaló lehet ez a kemény eszkaláció és látványosan visszaüthet az elkövetkező években.

Már megint önmagát lövi lábon a Nyugat
Dimon azt is elmondta, hogy az orosz bankok SWIFT üzenetküldő rendszerből való kizárása nem szándékolt következményekkel járhat és átterelheti a gazdasági-pénzügyi kommunikációt egy veszélyesebb, ismeretlenebb szürkezónába, ahol mindenféle harmadik felek segítenek majd megkerülni SWIFT-ről való lekapcsolást.

Amint arról a Bloomberg beszámolt, a JPMorgan azon Wall Street-i cégek közé tartozott, amelyek azt tanácsolták Washingtonnak, hogy ne tegye ki Oroszországot a SWIFT-ből, azzal érvelve, hogy ennek messzemenő következményei lehetnek, amelyek árthatnak a világgazdaságnak, és alááshatják a szankciók célját, számol be a ZeroHedge.

Mint a Bloomberg szerkesztői megjegyzik, a közvetlen járulékos károkon kívül az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből hosszabb távú következményekkel járhat a nemzetközi pénzügyekre nézve.

Mint minden hálózat esetében (gondoljunk csak a Facebookra), a SWIFT értéke az azt használó bankok számától függ. A Facebook is azért értékes, mert mindenki ott van. Hogy ugyanezt elérje, a SWIFT a semlegesség fenntartásával igyekszik a lehető legszélesebb körű részvételt ösztönözni. Egyedül Irán, amely pénzügyileg már eleve elszigetelt volt, került valaha lekapcsolt állapotba.

Oroszország példája másokat, például Kínát is arra ösztönözhet, hogy alternatívák felé forduljon, ami széttöredezné a nemzetközi fizetési rendszert,
és potenciálisan még az amerikai dollár globális tartalékvalutaként való dominanciáját is alááshatná. Elképzelhető egy olyan jövő is, amelyben a rivális nemzetek hasonló pénzügyi fegyvereket fordítanak az USA ellen. 

Forrás: mandiner

Könyvjelző