Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

INTERJÚ a Chisinau napilap igazgatójával, Alina Raduval
Olvasási idő: körülbelül 25 perc

Alina Radu kisinyovi újságíró, a Ziarul de Gardă igazgatója a moldovai kihívásokról és válságokról, valamint arról, hogy a társadalom és a politikai osztály hogyan kezeli ezeket.

INTERJÚ a Chisinau napilap igazgatójával, Alina Raduval
Alina Radu, director Ziarul de Gardă, Chișinău

A moldovai társadalom példátlan összetartásról tett tanúbizonyságot az ukrajnai menekültválság kezelésében. A témával azonban intenzíven spekulálnak egyes kisinyovi politikai erők, amelyek továbbra is Moszkva kezére játszanak, és a hamis pletykák és félretájékoztatás még mindig jelentős hatást gyakorolnak, ami egyenes következménye annak, hogy Moldova információs terét évtizedek óta az Orosz Föderáció információs forrásai ellenőrzik.

"A kisinyovi hatóságok az elmúlt 30 évben vagy nyíltan Moszkva kezére játszottak, vagy a szólásszabadság hamis védelmezőjeként állították be magukat, miközben anyagi hasznot húztak az orosz tévécsatornák moldovai továbbközvetítéséből" - mondja Alina Radu, a Ziarul de Gardă, Moldova legnagyobb oknyomozó kiadványának szerkesztője.
"Most meglepődünk azon, hogy ha elmegyünk a Moldovai Köztársaság egyik falujába, kiderül, hogy a leghíresebb és legnépszerűbb politikus Vlagyimir Putyin. Ez egyenes következménye az orosz propagandának, amely a függetlenség kikiáltása óta tömegesen jelen van a Moldovai Köztársaság információs terében" - mondja az újságíró.

Alina Radu arra is felhívja a figyelmet, hogy a Moldovai Köztársaság, amely még statisztikailag is Európa legszegényebb országa, most úgy tűnik, hogy minden válság epicentrumában van.

"Egy korrupció által szétszakított állam, aztán jött a világjárvány okozta egészségügyi válság, majd az energiaválság. A tavalyi hatalomváltás után a reformok nem indultak jól, aztán jött a háború, az Ukrajnából érkező menekülthullám, amely meghaladta Moldova kapacitását, majd az áremelési hullám... Egyszerűen olyan, mintha valaki a pokolban ülne és röhögne ezen a földdarabon és a hatóságokon" - mondja Alina Radu.

A Ziarul de Gardă szerkesztője hangsúlyozza, hogy a jelenlegi körülmények között csak a társadalom belső kohéziója hozhat megoldást:
"Senki nem tartozik nekünk semmivel. A polgároknak itt meg kell szilárdulniuk, a politikai erőknek pedig belsőleg kell megszilárdulniuk - mind az ellenzéknek, mind a kormánypártnak. Mindenkinek azt kell tennie, ami a legjobb az állam és a közösség számára, amelyhez tartozik. És csak ilyen feltételek mellett - konszolidáció, átláthatóság és jó kormányzás - tudnak külső partnerek csatlakozni, hogy segítsenek nekünk."

PressHUB: Hogyan jellemezné a helyzetet a Moldovai Köztársaságban ebben a két hétben, miután Oroszország háborút indított Ukrajnában?

Alina Radu: Mi a Moldovai Köztársaságban Európa-párti államnak tartjuk magunkat, ahol a legtöbb polgárnak vagy román állampolgársága van, vagy moldovai útlevele, amely lehetővé teszi az utazást bármelyik európai államba. Egy olyan állam, amelynek kormánya Európa-párti, egy olyan állam, ahol, igen, van egy szeparatista régió, de még ott is, egyes általam látott információk szerint a lakosok 90%-a moldovai vagy akár román útlevéllel rendelkezik, és ezért vízummentességet élvez az EU-val szemben.

És itt vagyunk mi, ebből az Európa-párti államból egy nap azt vesszük észre, hogy egy szomszédos államban háború van. És a fő kérdés - szembenézünk vagy nem nézünk szembe egy esetleges harccal, amely a Moldovai Köztársaságban vagy Chisinauban történhet.

Ez mindannyiunk számára sokkoló, mert Moldovában mindig is nehéz volt, hiszen ez Európa legszegényebb állama. Itt több migrációs hullám is volt - az emberek a szegénység miatt mentek el, a bizonytalanság miatt Vladimir Voronin kommunista kormánya idején, a rendőri erőszak miatt Vlad Plahotniuc oligarcha idején, azért mentek el, mert nem láttak változást....

És most végre úgy tűnik, mintha végre bekövetkezett volna egy Európa-barát változás, elkezdődött a demokratizálódás, és most mindannyian arra ébredtünk, hogy mindez az erőfeszítés gyakorlatilag nulla, és valójában háború közeleg. És most ismét sokan távoznak, mert nem tudjuk, hogy a Moldovai Köztársaság milyen védelmi kapacitással rendelkezik. Ráadásul nem volt teljesen világos, hogy milyen kapacitással rendelkezik a gazdaságfejlesztés vagy a korrupcióellenes reformok terén. Tehát ami történt, az egyértelműen összezavart minket.

PressHUB: Amennyire én tudom, a szakértők szerint a védelmi képesség a nulla felé tendál...

Alina Radu: Nem akarok a kétségbeesés üzeneteivel jönni, és ezt az üzenetet közvetíteni a polgároknak. Mert tisztában vagyunk azzal, hogy nem rendelkezünk túl hatékony hadsereggel. De ha jól emlékszem, amikor 1992-ben elkezdődött az orosz-moldovai háború a Dnyeszteren túli régióban, a Moldovai Köztársaságnak egyáltalán nem volt hadserege, a nemzeti hadsereget még nem is hozták létre. És a polgárok harcoltak és harcoltak.

Szóval most nem hiszem, hogy itt az ideje azon gondolkodni, hogy van-e hadseregünk vagy nincs. Jobb, ha elgondolkodunk azon, hogy mit tehetünk ezekben a nehéz időkben, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a háborút, és ha mégis - mit tehetünk, hogy segítsünk, hogy hozzájáruljunk a helyzet minél stabilabbá tételéhez. Civilként kell részt vennünk a munkában.

PressHUB: A menekültválság teljesen új jelenség a Moldovai Köztársaság számára, amelyhez az országnak napokon, sőt órákon belül alkalmazkodnia kellett. A menekülthullám elérte az ország lakosságának 4 százalékát. Hogyan birkózott meg ezzel egyrészt a kormány, másrészt az ellenzéki pártok, amelyek szintén a társadalom részei, és maga a társadalom?

Alina Radu: A Moldovai Köztársaság polgáraként kevés büszke pillanatot éltem át életemben, és most, bár nagyon nehéz, sőt szomorú időszakot élünk, nagyon büszke vagyok arra, ahogyan a Moldovai Köztársaságnak sikerült kezelnie ezt a hatalmas menekültáradatot.

Igen, ez minden menekült számára nagy tragédia. De el kell ismernünk, hogy nem láttunk menekülteket az utcán vagy a pályaudvaron ülni. Úgy értem, mindegyikük kapott egy helyet, ahol aludhat, forró teát, meleg ételt, kabátot és a legszükségesebbeket. És nagy büszkeséggel töltött el, hogy a menekültek kétharmadát valóban az emberek otthonában helyezték el. Tehát nem csak a kormány szerveződött, hanem valójában az emberek voltak a legszervezettebbek - egyszerű polgárok, önkéntesek, akik úgy döntöttek, hogy kinyitják az ajtóikat, hogy a házukat és az autójukat a segítségnyújtás rendelkezésére bocsátják, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, és azt a keveset, amijük van, megosszák másokkal.

Ez nagyfokú optimizmust adott nekem, hogy még mindig jó úton járunk.

PressHUB: Hogyan értékelné az ellenzéki pártokat a válság kezelése és a társadalom egészének bevonása szempontjából?

Alina Radu: A klasszikus értelemben vett ellenzéknek olyan politikai erőt kell jelentenie, amely figyelemmel kíséri a kormány tevékenységét, és kritizálja a kormány hibáit, tévedéseit, vagy rámutat azokra az intézkedésekre, amelyeket jobban lehetne csinálni.

A Moldovai Köztársaságban az ellenzék, különösen az oroszbarát ellenzék, továbbra is inkább Moszkva akaratát teljesíti. Ez az oroszbarát ellenzék sajnos szövetkezett egy trollcsoporttal, akik valótlanságokat és hamis fenyegetéseket terjesztettek. Kezdve azzal, hogy a menekültek azért jöttek, hogy ellopják az ételünket, ingyen fürödjenek a medencékben és nevessenek rajtunk. Úgy értve, nem azért jöttek, mert gyötrődnek és háború elől menekülnek, hanem azért, hogy jól érezzék magukat. És nagyon szomorú vagyok, hogy néhány itteni politikus átvette ezeket a Kreml-narratívákat. És még néhány romániai politikus is bevállalta őket - ez nagyon szomorú, ez diszkvalifikáló.

PressHUB: Mit gondol, miért csatlakoztak bizonyos politikai erők ehhez a diskurzushoz?

Alina Radu: Ellenőriztük, hogy honnan érkeznek ezek az üzenetek. És nagyon meglepett, hogy miután ezek az üzenetek felkerültek a Youtube-ra, az orosz televízió és az orosz média mindet átvette és erősen terjesztette, nagyon manipulatív címekkel. Ilyen szalagcímek: "Az ukránok elmentek Moldovába, hogy ingyen egyenek", "Az ukránok elmentek szórakozni, uszodákban fürdeni" és így tovább. Ezeket a szalagcímeket Moszkvától a Távol-Keletig, Kamcsatkáig, Szahalinig terjedő weboldalakon találtam.

Nyilvánvaló tehát, hogy van egy moszkvai utasítás, amely az ukrajnai hagyományos háború mellett ezt az információs háborút is elindította. Moszkva meg akarja győzni a világ többi részét arról, hogy az ukránok nem a háború elől menekülnek, hanem szeszélyes emberek, akik nem tudják, mit akarnak az élettől.

A moldovai oldalon a dezinformációs kísérletek elsősorban arra épülnek, hogy az ukránok átjöttek a határon, hogy szórakozzanak. És pontosan ezt próbálják hangsúlyozni Romániában. Nagyon-nagyon szomorú, hogy Moszkva még mindig képes dezinformálni ilyen távoli országokat.

PressHUB: Láthattuk, hogy a Guardian több tényellenőrzést is végzett, és számos, a nyilvánosságban megjelent téves információt cáfolt. Mennyire terjedt el a jelenség ebben az időszakban? És mik voltak a legfőbb félretájékoztatások, amelyeket a közvéleményben elindítottak?

Alina Radu: A félretájékoztatás nem tudatja veled, hogy mikor jön, nem tudsz felkészülni. Jönnek, és csak amikor ellenőrzöd, akkor veszed észre, hogy az információ nem igaz. Azt mondtam, hogy a Chişinăuban elindított hazugságok Moszkvától Habarovszkig, azaz az egész Orosz Föderációban keringenek.

Az egyik tézis az, hogy "az ukránok nem menekülnek a háború elől, mert nincs háborújuk", hogy "Európa és a NATO belerángatja Moldovát egy konfliktusba", hogy "Moldovát azonnal megszállják" - minden, ami félelmet, gyűlöletkeltést vethet, és azt a gondolatot keltheti, hogy az oroszok olyan erősek, hogy jobb, ha nem állsz ellen, hanem elfogadod, hogy jönnek, és úgy boldogítanak, ahogy tudnak.

PressHUB: Ennek az időszaknak az egyik nagyon fontos pillanata volt Moldova uniós tagsági kérelmének aláírása. Azonnal számos értelmezés jelent meg a közösségi médiában. Egyesek szerint ez történelmi pillanat és lehetőség a Moldovai Köztársaság számára, mások szerint ez a "medve meghiúsításának" módja, és hogy ezzel kitesszük magunkat annak a veszélynek, hogy magunkra vonjuk Oroszország haragját.

Alina Radu: Én kategorikusan ellenzem azt az elképzelést, hogy így "keresztbe teszünk a medvének". Minden állam gondolkodik és dönt arról, hogyan fejlesztheti magát és polgárait a legjobban. És nem kell azon gondolkodnia, hogy "keresztbe tesz-e a medvének" vagy sem.

A Moldovai Köztársaságnak elég problémája van. Amíg a Szovjetunióban volt, addig nem oldotta meg őket, a Szovjetunió összeomlása után sem oldotta meg... Egy ország, egy állam csonkja, amelynek meg kell oldania a problémáit, és nem kell mindig arra gondolnia, hogy mit mondhat a "medve a szomszédos erdőben".

De én sem vagyok híve a frenetikus tapsnak és annak az elképzelésnek, hogy jelentkeztünk a tagságra, és ennyi, lefekszünk aludni, és boldogan alszunk, és tejfolyamokról álmodunk, mézzel teli partokkal.

Az uniós tagság kérelmezése csak a kezdete a sok kemény munkának.

Moldovának problémái vannak a korrupcióval, az igazságszolgáltatással és a reformokkal. Amíg ezek a dolgok nem oldódnak meg, az EU nem fogja megnyitni az ajtót. Most dobtuk be ezt a kérést a postaládájába. Még hosszú út áll előttünk.

PressHUB: Előre tekintve, mit gondol, milyen hatással lesz ez a háború a moldovai hangulatra? Az "orosz világ" támogatói is sok ukrán menekültet, könnyeket, fájdalmat, lerombolt ukrán városokat láttak. Vajon ugyanilyen lelkesen támogatják majd az oroszbarát pártokat?

Alina Radu: Azok, akik láttak, és azok, akiket megfelelően tájékoztattak, és akik alternatív információkkal és elegendő forrással rendelkeztek, természetesen nem maradhatnak a régi álláspontjukon - látni és érteni fognak. De azok az emberek, akiket évek óta agymosásnak vetettek alá, és nem kaptak alternatív információkat, problémát jelenthetnek a társadalom számára, mert továbbra is az orosz propaganda hatása alatt maradnak.

PressHUB: Azt mondta, hogy az információ a kulcstényező. Mivel magyarázza azt a tényt, hogy Moldovában még mindig szabadon sugároznak orosz televíziós csatornák?

Alina Radu: 30 évig nem tudtam megmagyarázni, hogy egy független államban a legnagyobb példányszámú újság miért egy moszkvai újság, a legnagyobb lefedettségű tévéállomások miért Moszkvából, a legnagyobb lefedettségű rádióállomások miért Moszkvából jöttek. Tehát mit akarunk?

És akkor csodálkozunk, hogy miért megyünk el néhány faluba, és ott a legnépszerűbb politikus Vlagyimir Putyin? Mert az emberek látják őt a tévében. Ez egy nagy probléma, és az összes eddigi kormány vagy engedelmeskedett Moszkvának, vagy a szólásszabadság nagy védelmezője volt. Valójában azonban a kormányok legnagyobb bűne az volt, hogy anyagi hasznot húztak ezen adások továbbközvetítéséből. Anyagi hasznot húztak belőle, és feláldozták a polgárok "információs egészségét".

PressHUB: Hol húzódik a határvonal a demokrácia és a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve az információbiztonság között?

Alina Radu: A dezinformáció nem lehet egyenlő az információval. Vannak egyértelmű kritériumok - mi a szabad médiaintézmény és mi a politikailag vagy egy másik állam által ellenőrzött médiaintézmény, különösen, ha az egy kleptokrata és bűnöző állam.

Tehát egyetlen normális államnak sem szabadna megengednie, hogy egy bűnöző állam által ellenőrzött médiát engedjen a területére. Itt van a választóvonal. Egy olyan államnak, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, nincs keresnivalója az Ön házában az információforrásaival.

PressHUB: Február 24-én reggel, amikor felébredt és olvasta, hogy elkezdődött a háború, gondolt-e a Dnyeszteren túli területre is?

Alina Radu: Minden nap Transznisztriára gondolok. Hosszú ideje próbálunk kommunikálni az ottani újságírókkal, az ottani nem kormányzati szervezetekkel. Megpróbáltuk, hogy a Ziarul de Gardă tudósítója is ott legyen. Soha nem működött, mert ott nem érezhették magukat szabadnak, hogy újságíróként dolgozzanak. És természetesen, amikor egy terület ennyire átláthatatlan és fegyverekkel van tele, az első gondolat az volt, hogy milyen veszély származhat onnan.

Aznap reggel, ha jól emlékszünk, az egész Facebook tele volt riadt posztokkal, amelyekben csattanásokat és robbanásokat hallottunk. Természetesen az első gondolat az volt, hogy a Dnyeszteren túli régióban dübörögnek. Szóval igen, gondoltam nagy aggodalommal.

Úgy vélem, hogy Tiraszpol ebben az időszakban nagyon csendben volt, és két okból nem vett részt katonai szempontból. Akkor szólal meg, amikor Moszkva megengedi neki. Másodszor, nem szabad elfelejtenünk, hogy az ottani vezetés nagy része helyi lakos, akik ott élnek, akiknek vízummentes útlevelük van, akiknek vállalkozásuk van Európában, és akik utazni és élvezni akarják a szabadságjogokat, a szabad világ többi részével együtt. Ha parancsot kapnak Moszkvából, természetesen végrehajtják azt. De ők is inkább mindent rendben tartanának és boldogok lennének.

Fel kell ismernünk, hogy ami most történik, az elsősorban Ukrajna védelmi háborúja, de egyben a Moldovai Köztársaság védelmi háborúja is. Mert a Moldovai Köztársaság sem tagja a NATO-nak és az EU-nak, és nincs, aki megvédjen minket. Ahogy Ukrajna többé-kevésbé magától védekezik, úgy fogunk mi is. Természetesen reméljük, hogy erre nem kerül sor.

PressHUB: Hogyan lesz képes Moldova szembenézni ezekkel az új kihívásokkal? Európa legszegényebb állama, erős gazdasági válsággal, energiaválsággal, most pedig menekültválsággal? Hogyan jutunk ki ebből? Milyen mértékben támaszkodunk a nyugati partnerek támogatására, és milyen részt kell magunknak vállalnunk?

Alina Radu: Senki sem tartozik nekünk. A Moldovai Köztársaság most úgy tűnik, hogy az összes válság epicentruma, amelyek egymás után jönnek. Egy korrupciótól megtépázott állam, aztán jött az egészségügyi válság, a járvány, aztán az energiaválság, aztán a reformok nem indultak el rendesen, aztán jött a háború, aztán az áremelési hullám... Egyszerűen olyan, mintha valaki a pokolban ülne és röhögne ezen a földdarabon és a hatóságokon.

De senki sem tartozik semmivel. Itt a polgároknak kell konszolidálódniuk, belülről, a politikai erőknek kell konszolidálódniuk - az ellenzéknek és a kormánypártnak is. Mindannyiuknak össze kell fogniuk, és azt kell tenniük, ami a legjobb az állam és a közösség számára, amelyhez tartoznak. És csak a konszolidáció, az átláthatóság és a jó kormányzás ilyen feltételei mellett tudtak külső partnerek csatlakozni, hogy segítsenek.

De tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a válság nem csak Moldovában van. Ukrajnában még nagyobb a válság, és Európában azok az emberek, akik egész életükben kényelmesen éltek, azt tapasztalták, hogy náluk is magasabbak az árak, és ott van a migrációs hullám is. Tehát nem biztos, hogy mindannyian készen állnak azonnal Moldova segítségére sietni. És ezért kell tudatában lennünk, és a lehető legtöbb jót tenni magunknak.

Azaz, hogy segítsünk a rászorulókon, és most nem csak a menekültekről beszélek. Én például a családommal együtt támogatom a nyugdíjasokat és sok rászoruló idős embert. Aki tud, segítsen azoknak, akik elérték a szegénységi küszöböt. Mindannyiunknak meg kell próbálnunk megmagyarázni a dolgokat, megmagyarázni ezeket a válságokat - sem a háborút, sem az emelkedő árakat, sem a só eltűnését nem most és csak a Moldovai Köztársaságban találták ki.

Tehát nagyon jól kell kommunikálnunk, de segítő kezet is kell nyújtanunk.

PressHUB: Mit tehet Románia a jelenlegi helyzetben?

Alina Radu: Romániának szolidárisnak kell lennie, és valójában szolidáris is velünk a migránsáradat befogadásában. De még ha - Isten ments - a Moldovai Köztársaság biztonsági helyzete nehezebbé is válik, készen kell állnia arra, hogy több menekültet fogadjon be.

Ha a Moldovai Köztársaság elszakad hagyományos energiaforrásaitól, Romániának hozzá kell járulnia, segítenie, eladnia, segítséget kell nyújtania az energiaprobléma megoldásához.

Ami a Moldovai Köztársaság biztonsági megoldásait illeti, nincsenek illúzióim arról, hogy bárki is a védelmünkre kelne, kockáztatva a NATO részvételét egy Oroszországgal való konfliktusban. Sem az átlagpolgár, sem a hatóságok nem tudják megoldani az egyesülést. De ha ez megvalósul, az nagyon jó lesz.

Forrás: presshub.ro

 

Könyvjelző