Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Kína stratégiai lépést tesz: 7,1%-kal növeli a katonai költsgvetést
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Kínának például két repülőgép-hordozója van, míg az Egyesült Államoknak 11 az aktív szolgálatban lévő repülőgép-hordozója.

Kína stratégiai lépést tesz: 7,1%-kal növeli a katonai költsgvetést

Kína idén 7,1%-kal többet költ majd a védelemre, meghaladva a tavalyi növekedést. A kormány szerény gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzése ellenére azonban, Li Keqiang miniszterelnök igyekszik megvédeni az ország szuverenitását, biztonságát és fejlesztési érdekeit.

Li Keqiang lkötelezett a katonai kiképzés és a harckészültség javítása, a Népi Felszabadító Hadsereg mellett, amely a fegyverek széles skáláját fejleszti a repülőgépektől a repülőgép-hordozókig.

A szombaton közzétett nemzeti költségvetésben 1,45 billió jüanban (229,47 milliárd dollárban) meghatározott kiadási összeget Kína szomszédai és Washington szorosan figyelik, mivel ez egyfajta barométere annak, hogy az ország mennyire agresszívan fogja megerősíteni a hadseregét. Az idei 7,1%-os növekedés a hetedik egymást követő egyszámjegyű növekedést jelenti a katonai költségvetésben, de a 2019-re javasolt 7,5%-os növekedés óta ez a leggyorsabb ütem. 

Kína több fronton is aggódik a kihívások miatt, a Kínához tartozó Tajvantól kezdve az amerikai haditengerészeti és légi missziókon át a vitatott dél-kínai-tengeri térségig, a Kína által elfoglalt szigetek, valamint az Indiával folytatott határvitákig.

Li a törvényhozáshoz intézett, a nemzet helyzetéről szóló beszédében elmondta, hogy a kormány idén gyorsabban fog haladni a hadsereg logisztikai és eszközkezelési rendszereinek korszerűsítése, valamint egy modern fegyver- és felszereléskezelési rendszer kiépítése felé.

"Folytatjuk a honvédelmi és a hadsereg reformját, és fokozzuk a védelmi tudomány és technológia innovációját" - tette hozzá. "A kormánynak minden szinten erőteljesen támogatnia kell a honvédelem és a fegyveres erők fejlesztését, hogy a hadsereg és a kormány, valamint a hadsereg és a nép közötti egység erős maradjon".

A költségvetés a katonai kiadásokra vonatkozóan csak egy bruttó számadatot közöl, bontás nélkül. Sok külföldi diplomata és szakértő úgy véli, hogy Peking nem a valós számokat közli.

"Meglátjuk, hogy az USA hogyan reagál a védelmi költségvetés növelésére, és hogy Kína mennyivel növeli jövőre a védelmi költségvetését, de úgy tűnik, hogy ez folytatódó fegyverkezési versenyhez fog vezetni."

Joe Biden elnök várhatóan 770 milliárd dollárt meghaladó amerikai védelmi költségvetést fog kérni a kongresszustól a következő pénzügyi évre, mivel a Pentagon a hadsereg modernizálására törekszik - mondták a Reutersnek múlt hónapban források.

Kína régóta azzal érvel, hogy fel kell zárkóznia az Egyesült Államokhoz. Kínának például két repülőgép-hordozója van, míg az Egyesült Államoknak 11 az aktív szolgálatban lévő repülőgép-hordozója.

Peking rendszeresen azt állítja, hogy a védelmi kiadások GDP-jének viszonylag kis százalékát teszik ki, és a kritikusok a világbékét fenyegető veszélyként akarják démonizálni.

Könyvjelző