Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Kitiltják az orosz tudósokat a nukleáris kutatásaokból
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Hiába ítélték el az Ukrajna elleni agressziót orosz tudósok, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tanácsa úgy határozott, hogy az ukrajnai helyzet miatt az újonnan induló kutatási projektekben már nem vehetnek részt.

Kitiltják az orosz tudósokat a nukleáris kutatásaokból

Csaknem hetven éve, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN összeköti a keleti világot a nyugattal. A tudományos munkán alapuló kapocs még a hidegháború legsötétebb napjaiban is kitartott, azonban a február 24-én kirobban orosz-ukrán háború évtizedek óta nem látott feszültségekkel terheli az együttműködést – számolt be róla a Gizmodo.

A CERN-nek dolgozó ukrán tudósok a napokban már felszólították a szervezetet, hogy zárják ki Oroszországot és az orosz tudósokat a közös munkából. A nagyjából 12 000 kutatót számláló CERN tudósai közül nagyjából 40 szakember ukrán, míg az orosz tudósok száma több mint 1000, azaz nagyjából a CERN összes kutatójának a 8%-át teszik ki. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Ukrajna a CERN társult tagja, ami azt jelenti, hogy bár nincs képviselői a tanácsban, fizet tagdíjat. Oroszország ellenben – hasonlóan az Egyesült Államokhoz – csupán megfigyelő nemzet, amely nem fizet semmilyen tagdíjat, ugyanakkor jelentősen hozzájárul bizonyos kísérletekhez.

A CERN-nek dolgozó orosz tudósok március negyedikén kiadtak közösen egy nyílt levelet, melyben kifejezik együttérzésüket Ukrajnával, továbbá elítélik az orosz agressziót, azonban úgy tűnik, hogy ez nem talált megértő fülekre a szövetségben: a CERN tanácsa ugyanis úgy határozott, hogy Oroszországot és az orosz tudósokat szankcionálni kell. A szervezet tanácsa, a CERN Council az együttműködés 23 tagállamából delegált két-két küldöttből áll. Oroszország egyike volt annak az öt entitásnak, amelyek megfigyelői státuszúak voltak a CERN-ben, az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió, a Joint Institute for Nuclear Research (amely Oroszországban van) valamint az UNESCO mellett. Mindezzel együtt a CERN tanácsa úgy határozott, hogy

a CERN támogatni fogja az ukrán kutatókat és kutatásokat a nagyenergiájú fizika területén;
az Orosz Föderáció megfigyelői státuszát további értesítésig felfüggesztik;
a CERN nem fog a továbbiakban újabb kutatásokat elkezdeni orosz kutatók részvételével;
a jelenleg még tartó közös kutatásokat azonban még nem függesztik fel.

Az orosz-ukrán háborúnak az emberi áldozatokon túl több tudományos program és együttműködés is kárát látta: napokkal a háború kezdete után hazarendelték az orosz személyzetet a francia Guyanában található európai űrkikötőből; veszélybe került a Nemzetközi Űrállomás is, melynek a lezuhanását, illetve a darabokra szedését is belengette már a Roszkozmosz, továbbá az ExoMars-küldetés is minimum két évet fog késni a konfliktus miatt. Ezen kívül leállították az egyik legfejlettebb röntgenteleszkóp működését is. A háború elhúzódását maga az űrutazás egésze is megszenvedheti – erről egy korábbi cikkünkben már bővebben is írtunk.

Az orosz támadást követő szankciók mértékében azonban korántsem teljes az egyetértés: míg a tech-cégek és a közösségi oldalak, valamint egyes pénzügyi szolgáltatók is egy emberként léptek fel és szankcionálták az orosz felhasználóikat, a nagyobb kriptotőzsdék közül azonban páran megtagadták a kollektív szankciók bevezetését, mivel szerintük ezekkel olyan orosz embereket is büntetnek, akik nemhogy nem választották Putyint, de ugyanúgy ellen vannak a politikájának és a háborúnak, mint sokan mások. Azt is érdemes megjegyezni, hogy jelenleg Oroszországot annyi informatikai cég bojkottálja, hogy már fontolóra vették a kalózszoftverek legalizálását is.

Forrás: Rakéta

Könyvjelző