Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Közvélemény-kutatás: a háború előtt minden tizedik ukrán ellenségnek tartotta hazánkat
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Eljutott Ukrajnába is a híre annak a Publicus-mérésnek, amelyből kiderült: a Fidesz-KDNP szavazóinak 25 százaléka Ukrajnát teszi felelőssé a háborúért.

Közvélemény-kutatás: a háború előtt minden tizedik ukrán ellenségnek tartotta hazánkat

"A magyar kormánypárt támogatói közül sokan Ukrajnát vádolják a háborúért".
A hvg.hu szúrta ki, hogy ezzel a címmel jelent meg az Ukrajnában szerkesztett, de angol nyelvű European Pravda cikke, amelyet szemlézett is az Ukrainszka Pravda, az egyik legnagyobb ukrán online hírportál is.

Emlékeztetnek az írásban arra is, hogy az ellenzéki és a kormánypárti magyarok mennyire eltérően ítélik meg az ukrán háborút. 

Ennél is érdekesebb, hogy a lap felidézi egy korábbi, ukrajnai közvélemény-kutatás eredményét is. Eszerint az ukrán állampolgárok általában szövetségesnek és barátinak tekintik az Európai Unió államait, két kivétellel: Németország és Magyarország. A kettő közül is Magyarország végzett a legrosszabb helyen: míg Németországot az ukránok 6, addig Magyarországot 12 százalékuk tartja ellenséges államnak - írja a hvg.hu.

A magyar lakosság 64 százaléka tartja agressziónak az oroszok Ukrajna elleni támadását, nagy a zavar a háború megítélésével kapcsolatban a kormánypárti szavazótáborban – derül ki a Publicus Intézet új, a Népszava megbízásából készült felméréséből.

A március 7-11. között elvégzett közvélemény-kutatás alapján csak a fideszesek 44 százaléka tartja egyértelmű agressziónak Ukrajna lerohanását, míg közel negyedük (24 százalékuk) szerint Ukrajna a hibás a háborúról. A kormánypárti tábor szavazóinak harmada pedig nem mondott véleményt a történtekről.

Az ellenzéki tábor álláspontja ennél sokkal egyoldalúbb, a felmérés alapján 91 százalékuk szerint orosz agresszió a velünk szomszédos ország lerohanása.
A bizonytalanok többsége (59 százaléka) látja gondolja agressziónak Oroszország katonai lépését és csak 13 százalékuk gondolja védekezésnek azt.

A háború végkimenetelével kapcsolatban is megjelenik az ellentét a két nagy politikai tábor között. A Fidesz-szavazók 42 százaléka számít arra, hogy Oroszország gyorsan befolyása alá vonja Ukrajnát, míg az ellenzékiek csupán 16 százaléka látja reálisnak ezt a forgatókönyvet. A gyors befejezéssel szemben hosszú és véres háborút tart valószínűbbnek az ellenzéki szavazók majdnem fele, a kormánypártiaknak azonban csak a 22 százaléka. Az ukrán győzelemben kevesen bíznak, de az ellenzékiek körében vannak többen, akik azt gondolják, hogy Ukrajna képes meghátrálásra kényszeríteni Oroszországot.

A megkérdezettek mindössze 4 százaléka gondolja azt mindkét táborból, hogy a NATO beavatkozik a harcokba, de ettől függetlenül a magyar közvélemény bízik a katonai szövetségben és a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint a NATO-tagságunk biztonságot jelent.

A kormánypárti szavazók harmada túlzónak találja az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, amíg az ellenzékiek ennél is nagyobb arányban támogatnák a még keményebb fellépést. Az igazán nagy különbségek azonban ott figyelhető meg, amikor Orbán Viktor és kormánya oroszokhoz fűződő viszonya került terítékre.

A kormánypárti szavazók 81 százaléka szerint nincs szükség arra, hogy a miniszterelnök a jelenleginél jobban elítélje az orosz támadást, ezzel szemben az ellenzékiek 90 százaléka várná el Orbántól az erősebb bírálatot.
Ennek eredményeképpen az ellenzéki választók majdnem felének romlott a véleménye a kormányról, szemben a Fidesz tábor ötödével, amelynek éppen, hogy javult.

A válaszadók 14 százaléka tartja csak elképzelhetőnek, hogy átterjedhet a háború Magyarország területére, de ennél is kevesebben, a válaszadók tizede lát reális esélyt arra, hogy az orosz-ukrán háborúban atomfegyvert is bevetnek.

 

Könyvjelző