Karpatria
2022. 10. 01.
Súlyos csapás Ukrajnának!

Jelenleg nincs helyük a NATO-ban.

2022. 09. 30.
Nem akarunk számok lenni, emberi lények vagyunk!

Megtámadták az identitásunkat, családi, vallási értékeinket és a nemzeti szuverenitásunkat! Meg fogjuk védeni az emberi értékeket!

2022. 09. 30.
Ennyit ér Brüsszelnek a demokrácia...

Ennyire tartják tiszteletben a választók akaratát…

2022. 09. 30.
Az orosz olajárplafon bevezetése halálos csapás lesz a Nyugatnak

A nyugati országok által az orosz olajra vonatkozó árplafon előírása “végső halálos csapássá” válhat, 

2022. 09. 30.
Brüsszel: kötelező energiafogyasztásb és az energiatermelő cégek bevételeinek korlátozása

A vártnál lényegesen gyorsabban jutottak politikai megállapodásra az energiaügyi miniszterek, akik rendkívüli tanácskozáson vesznek részt Brüsszelben annak érdekében, hogy az energiaárak csökkentése érdekében döntést hozzanak.

2022. 09. 30.
CNN: a Pentagon létrehozza az Ukrajna-parancsnokságot

A Pentagon egy új katonai parancsnokság létrehozásán dolgozik, amely az ukrán katonák felfegyverzésével és kiképzésével foglalkozik

2022. 09. 30.
A hazaárulásról, annak folytatódó formájában

Mindenesetre, amikor ránéznek a számláikra, és látják, hogy milyen horribilis árakat fizetnek a hidegért az otthonaikban, tudniuk kell, ki a hibás: nem, nem Putyin..!
A globalizmus internacionalista, kiszolgáló kormánya Romániában is dolgozik.

2022. 09. 30.
A világelit harca a Föld irányításáért
2022. 09. 30.
Az Északi-tengeren a robbantás közelében megtalálták Navalnij alsógatyáját!

Aki normális, az agyonröhögheti magát a "fősodrú", azaz kormányhű (NATO-hű, Amerika-hű, E.U.-hű) sajtó magyarázkodásán.

2022. 09. 29.
Már csak Magyarországra érkezik orosz gáz az Unióban

És ez nagy valószínűséggel minimum az év végéig így is marad.

2022. 09. 29.
Van élet a halál után? Egy rendhagyó interjú

Amelyben szó lesz életről és halálról, éberségről és szeretetről, vallásról és tudományról.

2022. 09. 29.
Nincs olyan, hogy korlátozott nukleáris konfliktus

Moszkva nem fenyeget senkit, de ha rákényszerítik az atomfegyverek használatára, Washington nem bújhat el az óceán mögé – mondja Anatolij Antonov

Lengyelország területeket követel Csehországtól
Olvasási idő: körülbelül 2 perc

Lengyelország konzervatív kormánya fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország Csehországgal közös határát Varsó számára kedvezőbb módon rajzolják át – jelentette csütörtökön a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Lengyelország területeket követel Csehországtól

A határ kijelölésére az 1950-es években került sor, amikor a második világháború kimenetelét rendezték. Lengyelország és az akkori Csehszlovákia, amelyek akkoriban mindketten a kommunista blokkhoz tartoztak, vitatkoztak bizonyos területekről, és Lengyelország úgy véli, hogy nem kapta meg a neki járó részt. Varsó 368,44 hektárnyi kárpótlást szeretne – írta a lap.

Jaroslaw Krajewski lengyel parlamenti képviselő, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője a Rzeczpospolita című lapnak azt mondta, hogy Lengyelország helyesen tette, amikor elutasította a 2005-ös cseh javaslatot, hogy a kérdést kártérítés kifizetésével rendezzék.

A lengyeleket és a cseheket történelmi ellentét fűzi a Sziléziai vajdaságban található Cieszyn területhez, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, az 1920-as években osztottak fel.

Varsó akkor is megragadta az alkalmat, hogy elfoglalja a Trans-Olza vagy Zaolzie nevű vitatott cseh terület egy részét, amikor a náci Németország 1938-ban a Nagy-Britanniával és Franciaországgal kötött müncheni egyezmény értelmében megszállta Csehszlovákiát. A nácik legyőzése után Lengyelország visszaadta a terület feletti szuverenitást Csehszlovákiának, és 1958-ban aláírt szerződéssel megerősítette a status quo-t.

A múlt héten Varsó bejelentette, hogy be kívánja perelni Németországot a náci megszállásért járó 1,3 billió dolláros jóvátételre. Az összeget egy szeptember 1-jén, Lengyelország 1939-es német megszállásának évfordulóján közzétett jelentésben becsülték meg.

A háborús jóvátétel kérdése évek óta árt a lengyel-német kapcsolatoknak. Berlin többször kijelentette, hogy rég lezártnak tekinti az ügyet. A lengyel kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a második világháború után Németországtól kapott kifizetések túlságosan alacsonyak voltak, és Varsó csak Moszkva nyomására fogadta el azokat.

Forrás: Orosz Hírek

Könyvjelző