Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Maruzsáék szerint nem indokolt egyeztetni a vitatott földrajzkönyv ügyében, ami miatt az ukránok felháborodtak
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

A magyar külügy a Belügyminisztériumhoz küldte az ukrán ügyvivőt, hogy ott reklamáljon, ha gondja van azzal, amit a magyar tankönyvek írnak Ukrajnáról, de a hvg.hu úgy értesült, Maruzsa Zoltán államtitkár nem nyitott az egyeztetésre.

Maruzsáék szerint nem indokolt egyeztetni a vitatott földrajzkönyv ügyében, ami miatt az ukránok felháborodtak

Közben ukrán civil szervezetek is tiltakoznak amiatt, hogy a tankönyv “az orosz narratívát” adja tovább a diákoknak. Abból lett diplomáciai botrány, hogy egy tankönyv úgy mutatja be az orosz–ukrán háborút, mintha belháború lenne.

Egyre nagyobb diplomáciai vihart kavar Ukrajna és Magyarország között az, a nyolcadik osztályos magyar diákoknak szóló földrajztankönyv, amiről a hvg.hu is megírta: szövege azt a látszatot kelti, mintha Ukrajnában belháború zajlana. A könyv ugyanis úgy magyarázza Ukrajnát, hogy ott „a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért.”

A tankönyv idézett szövege miatt az ukrán külügyminisztérium követelte a tankönyvekben az “Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”. De nemcsak Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője fejezte ki felháborodását, hanem a hvg.hu értesülései szerint Ukrajna budapesti nagykövetsége is a Külgazdasági és Külügyminisztérium felé.

A hvg.hu kereste a külügyi tárcát, ahol közölték: az ukrán nagykövetség “ideiglenes ügyvivője 2022. szeptember 6-án telefonon kereste meg a tárca illetékes osztályvezetőjét, akinek felhívta a figyelmét az ukrán sajtóban olvasható, magyar földrajz tankönyvvel kapcsolatos hírekre. Az ügyben eljáró munkatársak az illetékes szaktárcához irányították az ideiglenes ügyvivőt.”

A hvg.hu információi szerint azonban nemcsak telefonos megkeresés történt, hanem aggályait Balog István – aki Ljubov Nepop eddigi nagykövet augusztusi távozása óta ideiglenes ügyvivőként vezeti a nagykövetséget – személyesen is jelezte a külügyi tárca illetékeseinek, sőt: szóbeli diplomáciai jegyzéket is átadott, amelyben tiltakozik a tankönyv szövege miatt és az ügy rendezését sürgeti.

A hvg.hu úgy tudja, a szóbeli jegyzékre egyelőre reakció nem érkezett, de a külügy informálisan jelezte a nagykövetségnek, hogy a hivatalos álláspont szerint Oroszország agresszor, Magyarország pedig elismeri Ukrajna területi integritását, de a tankönyvekért a Maruzsa Zoltán vezette Oktatási Államtitkárság felel a Belügyminisztériumnál.

Ennek megfelelően Ukrajna budapesti nagykövetségéről fel is vették a kapcsolatot az államtitkársággal, ám értesüléseink szerint ott egyelőre elutasítóak, mert az az üzenet jött válaszul, hogy nem indokolt találkozó ez ügyben. Pedig a megbeszélésnek lenne más témája is: a háború elől Magyarországra menekült, menedékes státuszú gyerekek iskoláztatása is.

A hvg.hu kereste Balog István ideiglenes ügyvivőt is, aki értesüléseinket nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott: “dolgozunk az ügy rendezésén”. Nem a nagykövetség az egyetlen, amelyik lépett: a hvg.hu úgy tudja, szerdán Szijjártó Péter külügyminiszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelében négy magyarországi ukrán civil szervezet is felháborodását fejezte ki, amiért a tankönyv “az orosz narratívát” adja tovább a diákoknak, egyúttal

kérték a tárcavezetőktől, hogy “az Ukrajna vonatkozásában elferdített tényeket bemutató tankönyv mielőbb kivonásra kerüljön a magyar közoktatási rendszerből”.
A gyerekeink, az igazság és a magyar-ukrán kapcsolatok rendezése érdekében írtuk meg a levelet – mondta a hvg.hu-nak a négy aláíró egyike, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke. Az elnök a hvg.hu kérdésére elmondta, "az ilyen hamis kép, mint ami ebben a tankönyvben megjelenik Ukrajnáról egyszerűen megengedhetetlen, ráadásul

 
érthetetlen, hogy hogyan ment át ez a szöveg, hiszen ezt valakinek látnia kellett, lektorálnia és nyomdába engednie".
Az 1979 óta Magyarországon élő Hartyányi Jaroszlava megjegyezte, a felháborodásuknál csak a döbbenetük nagyobb, hiszen "az ukrán a 13 magyarországi nemzetiség egyike, és a gyerekeinket arra neveljük, hogy szeressék Ukrajnát, szeressék Magyarországot, aztán az iskolában a kezükbe kerül egy ilyen szöveg, az iskolatársaik pedig nem értik, amikor ők azt mondják rá, hogy ez nem igaz".

A hvg.hu kérdéseket küldött hétfőn, majd szerdán is a Belügyminisztériumhoz, hogy az államtitkárság álláspontjáról érdeklődjünk, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Egyébként a nyolcadikos földrajztankönyv csak 2017-től lett “oroszbarát” a szövegezés, ami addig tényszerű volt. Nemcsak Ukrajnáról, hanem a délszláv háborúról is felületes propaganda szerepel amúgy a könyveben.

Forrás: hvg.hu

Könyvjelző