Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Mielőtt háborút kezdett, titkos pénzügyi atomfegyvert épített Oroszország
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A közgazdász Adam Tooze rámutat: Oroszország akár a korlátlan pénznyomtatással is fedezheti háborús költségeit, pénzügyi vesztenivalója nincs és minden feltétel adott is ehhez.

Mielőtt háborút kezdett, titkos pénzügyi atomfegyvert épített Oroszország

Minden feltétel adott lehet egy gazdaságélénkítő fordulathoz
Oroszország pénzügyileg is készült a háborúra, például szép csendben drasztikusan visszavágta a jegybanki tartalékokon belül a dollár arányát, számolt be a Makronóm.

De az sem mellékes, hogy Oroszország a háború előtti évekre masszív költségvetési többletet ért el, ami a fejlett világban rendkívül ritka. Sőt: az orosz államadósság sem igazán jelentős, az elmúlt évtizedben 10-ről nőtt nagyjából 20 százalékra a GDP arányában, miközben a mediterrán európai országokban ez akár a 200 százalékot is elérheti.

Tehát, Oroszország mára abba a helyzetbe került, hogy:

– saját, nemzeti valutája van,
– az államadóssága alacsony,
– a költségvetése pedig többletes volt az elmúlt időszakban.

Sosem válhatnak fizetésképtelenné
A modern monetáris elmélet (MMT) egy jól ismert alaptézise, hogy egy ország sosem tud fizetésképtelenné válni a saját valutájában, mivel az rendelkezik a pénzteremtés jogával. Vagyis, a kiadások gyakorlatilag bármilyen mértékben finanszírozhatóak, írta a Makronómon Czeczeli Vivien.

És valóban, nagyon komoly viták vannak az orosz kormányzaton belül, hogy milyen gazdaságpolitikai irányt lenne érdemes vinni, hiszen hagyományosan egy ortodox, megszorításpárti politika érvényesült, írja Tooze. De azért nem mindenki gondolja így és az ország rákényszerülhet arra, hogy egy nagy, keynesi jellegű pénzköltő, pénznyomtató akcióval erősítse gazdaságát, hiszen egyrészt megteheti, másrészt nehezen lökheti magát mélyebbre a nemzetközi pénzpiacok tekintetében, ráadásul számos termékben önellátó, a világ nyersanyagokban függ tőle.

Egy orosz jegybanki elemzés fel is vetette, hogy Oroszország ideális terep lehet az MMT-elmélet megvalósításához, pontosabban az orosz gazdaság monetárisan szuverénnek tekinthető.

Szuverén ország, szuverén gazdaság
2019-ben volt olyan gazdasági tanácsadó, aki kifejtette: Oroszország szuverén nemzet, de úgy viselkedik, mintha nem lenne szuverén. 

A kérdés ma már csak annyi, hogy miután Oroszország a legradikálisabb eszközzel mutatta meg, hogy valóban szuverén ország, a gazdaságpolitikáját is ehhez igazítja-e.

Van ugyanis lehetősége Putyinnak, hogy szakítson az eddigi szigorú, megszorító jellegű politikával most, amikor országa alapvető válságba kerülhet, és egy nagy gazdasági kísérletbe kezdjen.

Semlegesítheti a szankciók hatásait
Miért ne építsen gazdasági szuverenitására Oroszország, ha már úgyis elvágta a szálakat a Nyugattal, ráadásul amikor a gazdaságpolitikai szuverenitást még a pénzváltás és a tőkemozgások korlátozása is erősítheti? Oroszország most akár erővel is megteremtheti azokat a gazdasági feltételeket, amelyek között működtethető a háborús gazdasága?

Egy magára maradt, zárt, szuverén gazdaságban mi állítja meg Oroszországot, hogy akár egy hatalmas költségvetési élénkítésbe kezdjen? Ha a nyugati hitelminősítők teljesen leértékelték az országot, akkor Oroszországnak nem lesz érdeke többé megfelelni semmilyen külső erőnek, mércének, minősítésnek.

A nemzetközi befektetők és a világpiaci szereplők véleménye semmit sem számít többé.
Márpedig általában épp ezek jelentik azt a korlátot, ami miatt a kormányok igyekeznek átlátható és szigorúbb gazdaságpolitikát vinni.

Ha azonban nincs szükség a külföldi hitelre, el lehet engedni a gazdaságpolitikai fantáziát.
Ideje leszámolni azzal a nézettel, hogy az orosz gazdaságpolitika továbbra is ortodox, megszorításpárti lesz, ezért majd a nyugati szanciók biztosan megtörik azt.

Lehet, hogy Oroszország egészen eddig arra készült a költségvetési szigorral, hogy szuverén gazdasággá válva, szabadon semlegesítse a nyugati szankciók gazdasági hatásait – ehhez hasonló kérdéseket vet fel a gazdaságtörténész, Adam Tooze a blogján. 

Forrás: mandiner

Könyvjelző