Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Mit akarnak a lengyelek?
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Igen ám, de a történelmi sérelmekért ma már nem lehet a korábbi reflexek vezérelte revansot venni!

A rövid válasz az, hogy revansot akarnak venni az oroszokon. Ez bizonyos szempontból érthető is, hiszen legalább háromszor megtörtént a történelem során, hogy Oroszország/Szovjetunió – mikor, kivel – felosztotta Lengyelországot, így volt olyan történelmi periódus, amikor majd’ kétszáz évig nem létezett olyan, hogy Lengyelország… 

Miért? A válasz igen egyszerű; Lengyelország két politikai szövetség tagja, és egy katonai szövetség tagja, ezek a NATO és az EU. Márpedig – tetszik, avagy sem… sokszor nekünk sem tetszik! – ezek a szövetségek nem egyes nemzeti érdekeket szolgálnak, hanem szövetségi érdekeket. Legalábbis papíron… A lényeg azonban, hogy a döntések Washingtonban és/vagy Brüsszelben születnek meg.

Ezúttal szerencsére, ugyanis a lengyelek mind a repülési tilalmi zónát, mind pedig MiG-29-es repülőgépek Ukrajnába szállítását erőlteti, nem törődve azzal, hogy mindkét akció azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a háború kiterjed, és a NATO, valamint Oroszország háborújává eszkalálódik!

A szerencse pedig az, hogy Washington pontosan felmérte ennek veszélyét, és nemet mondott a lengyel kezdeményezésre. Persze ez nem csak józan belátás, hanem ott van mögötte az a sunyi számítás is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország háborúját Ukrajna vívja meg az USA helyett, ami mindenképpen ki akar maradni ebből, hiszen pontosan tudja, hogy két atom-hatalom egymás elleni harca könnyen a világ végét jelentheti…

A lengyelek motiváció tehát érthetők, sőt megérthetők, de látni kell, hogy nincs realitása annak, hogy revansot vegyenek az oroszokon. Van ugyanakkor egy ennél talán sokkal érdekesebb aspektusa is a lengyel kezdeményezésre adott Washington reakciónak, ami biztosan eltűnt Pekingben!

Arról van szó, hogy Kína – akivel szintén nagyon nincs jóba az Egyesült Államok az ujgurok körüli vita, valamint a Tajvant érintő vita kapcsán – szintén atomhatalom! Amennyiben tehát Washington érvelése él Oroszország kapcsán, akkor Kína kapcsán is igaznak kell lennie. Legalábbis nincs ok arra, hogy másképp legyen!

Ha tehát adott esetben Kína Tajvanra támadna, akkor az Egyesült Államok nem védené meg katonai erővel? – a kérdés így vetődik fel a kínai vezetés számára.

Ugye, ugye… Véleményünk szerint van az amerikai kommunikációban is egy kis kanyar, de – visszatérve a lengyelekhez – azt kell mondanunk barátainknak, hogy legyenek óvatosabbak, és kicsit reálisabban mérjék fel helyzetüket – különösen a szövetségi elköteleződésüket tekintve!

Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy marginalizálja őt az Európai Unió után a NATO is.

Forrás: Itthonról Haza

Könyvjelző