Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Mit akarnak a lengyelek?
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Igen ám, de a történelmi sérelmekért ma már nem lehet a korábbi reflexek vezérelte revansot venni!

Mit akarnak a lengyelek?
A megnemtámadási egyezmény aláírása Németország és a Szovjetunió között (Molotov-Ribbentrop paktum). 1939. augusztus 23.

A rövid válasz az, hogy revansot akarnak venni az oroszokon. Ez bizonyos szempontból érthető is, hiszen legalább háromszor megtörtént a történelem során, hogy Oroszország/Szovjetunió – mikor, kivel – felosztotta Lengyelországot, így volt olyan történelmi periódus, amikor majd’ kétszáz évig nem létezett olyan, hogy Lengyelország… 

Miért? A válasz igen egyszerű; Lengyelország két politikai szövetség tagja, és egy katonai szövetség tagja, ezek a NATO és az EU. Márpedig – tetszik, avagy sem… sokszor nekünk sem tetszik! – ezek a szövetségek nem egyes nemzeti érdekeket szolgálnak, hanem szövetségi érdekeket. Legalábbis papíron… A lényeg azonban, hogy a döntések Washingtonban és/vagy Brüsszelben születnek meg.

Ezúttal szerencsére, ugyanis a lengyelek mind a repülési tilalmi zónát, mind pedig MiG-29-es repülőgépek Ukrajnába szállítását erőlteti, nem törődve azzal, hogy mindkét akció azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a háború kiterjed, és a NATO, valamint Oroszország háborújává eszkalálódik!

A szerencse pedig az, hogy Washington pontosan felmérte ennek veszélyét, és nemet mondott a lengyel kezdeményezésre. Persze ez nem csak józan belátás, hanem ott van mögötte az a sunyi számítás is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország háborúját Ukrajna vívja meg az USA helyett, ami mindenképpen ki akar maradni ebből, hiszen pontosan tudja, hogy két atom-hatalom egymás elleni harca könnyen a világ végét jelentheti…

A lengyelek motiváció tehát érthetők, sőt megérthetők, de látni kell, hogy nincs realitása annak, hogy revansot vegyenek az oroszokon. Van ugyanakkor egy ennél talán sokkal érdekesebb aspektusa is a lengyel kezdeményezésre adott Washington reakciónak, ami biztosan eltűnt Pekingben!

Arról van szó, hogy Kína – akivel szintén nagyon nincs jóba az Egyesült Államok az ujgurok körüli vita, valamint a Tajvant érintő vita kapcsán – szintén atomhatalom! Amennyiben tehát Washington érvelése él Oroszország kapcsán, akkor Kína kapcsán is igaznak kell lennie. Legalábbis nincs ok arra, hogy másképp legyen!

Ha tehát adott esetben Kína Tajvanra támadna, akkor az Egyesült Államok nem védené meg katonai erővel? – a kérdés így vetődik fel a kínai vezetés számára.

Ugye, ugye… Véleményünk szerint van az amerikai kommunikációban is egy kis kanyar, de – visszatérve a lengyelekhez – azt kell mondanunk barátainknak, hogy legyenek óvatosabbak, és kicsit reálisabban mérjék fel helyzetüket – különösen a szövetségi elköteleződésüket tekintve!

Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy marginalizálja őt az Európai Unió után a NATO is.

Forrás: Itthonról Haza

Könyvjelző