Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Most légy okos, Domokos!
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken délelőtt kijelentette, Oroszország "nem engedi meg", hogy S-300-as légvédelmi rendszerek jussanak el az ukrán hadsereghez. 

Most légy okos, Domokos!

Hogy pontosan mit jelent ez a „nem engedi meg”, azt egyelőre még nem tudni. De e tekintetben semmi jóval sem számíthat Szlovákia, az biztos! Mert Lavrov megmondta, és ő nem szokott tréfálkozni az ilyesmivel! És nem csak a háborús helyzetet végletekig kiélező szlovák kormány, hanem az ország lakosai sem lennének biztonságban! Világosan értésére adták az oroszok mindenkinek, hogy bármiféle fegyverszállítmány, amely Ukrajna területére lép, legitim célponttá válik. Ezért volt a magyar kormány ezen a téren nagyon óvatos duhaj, nem cibálta meg felelőtlenül a nagy orosz medve bajuszát, bármennyire is szeretné a baloldali ellenzéke.

A kérdés már csak az, hogy hol és mikor nem engedik meg a ruszkik. Amikor Ukrajna területére kerül a szállítmány, vagy még a határ előtt…És persze az is, hogy hogyan nem engedik meg! Most talán arra gondolhatnak az országban az illetékesek, hogy mi a fenének kellettek nekünk ezek a fránya S-300-as légvédelmi rendszerek, most nem tudják mitévők legyenek! A lecke fel van adva tehát a szlovák kormánynak!

Könnyen két tűz közé keveredhet az ország, amiből viszont csak az egyik számítana valódi tűznek, a másikat óvatosságból el lehetne kerülni. A Szlovák Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok kijelentették közösen, hogy készek megerősíteni Ukrajna védelmét. Ezt Jaroslav Naď (OĽANO) szlovák és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter deklarálta Pozsonyban. Csakhogy Szlovákia jóval közelebb van Oroszországhoz, mint az USA…, és ezt tudomásul véve Lavrov orosz külügyminiszter már reagált is a fenti módon. Érdemes-e tehát tovább játszadozni a tűzzel, szót fogadni az amerikaiaknak Ukrajna katonai védelmének megerősítését illetően, valamint élenjáró országként kezdeményezni kőkeményen több területen is az oroszellenes szankciókat?

Mert jópofa dolog a világ médiáiban az amcsikkal együtt szerepelni az ukrán hadsereg megerősítését célzó kezdeményezésben, viszont, ha ezáltal az oroszok számára célponttá válunk, már kevésbé lesz az. Az amerikaiak ugyanolyan messze lesznek tőlünk akkor, mint a két világháborúban, az oroszok meg esetleg nagyon is közel.

Ez most már nem arról szól, hogy felszáll-e a szlovák miniszterelnök kollégáival együtt, vagy sem a kijevi vonatra, hanem sokkal inkább arról, hogy belesodródunk-e az S-300-asok átadásával a háborúba, vagy sem. Egyáltalán nem babra és gumipuskára megy most a játék, itt emberéletek forognak kockán!

Hogy akkor majd jön a NATO és segíteni fog, mint az egyik tagországának!? Lehet, hogy jönne, de akkor könnyen kitörhet a III. világháború is egy szlovák közreműködésnek köszönhetően.

Szlovákia ugyanúgy beíródna a világtörténelembe, mint az I. világháború kitörésekor Szarajevó tette, ahol egy szerb diák terrorakciója szolgáltatott ürügyet az európai hatalmi viszonyok háborús átrendezésére. Aztán 1939. augusztus 31-én este egy, a mostanihoz nagyon hasonló rendkívül feszült nemzetközi helyzetben bombaként robbant a hír, hogy lengyel támadás érte az akkor Németországhoz tartozó Gleiwitz város rádióállomását, és több más német célpontot a lengyel határ mentén. A kortársak nem tudhatták, hogy valójában a németek álltak a provokációk mögött, amit Németország közvetlen háborús okként használt fel Lengyelország ellen. Kitört a II. világháború!

Kell-e nekünk is olyan dicsőség, hogy Szlovákia is hasonló módon íródjon be a történelemkönyvekbe? Miért nem elégedünk meg azzal, hogy szomszédos országként Magyarországhoz hasonlóan nagyarányú humanitárius segítségnyújtással és szolidaritással hívjuk fel magunkra a világ figyelmét, és mellőzzük a közvetlen katonai támogatást Ukrajnának? Kis országnak talán nem kellene ennél nagyobb babérokra törekednie! Ne mi vigyük el a balhét mások helyett!

Forrás: Ma7

Könyvjelző