Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Nemzetközi szerződés a világjárványok megelőzéséről és a felkészültségről
Olvasási idő: körülbelül 17 perc

Totális, globális WHO irányítást készítenek elő a háború árnyékában

Nemzetközi szerződés a világjárvány megelőzéséről és a felkészültségről

Miért kell egy nemzetközi világjárványügyi eszköz?

A COVID-19 világjárvány globális kihívás. Egyetlen kormány vagy intézmény sem képes egyedül kezelni a jövőbeli világjárványok fenyegetését.

Egy egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi eszköz a nemzetközi jog szerint jogilag kötelező erejű. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretében elfogadott, a pandémiák megelőzéséről, a felkészültségről és a válaszlépésekről szóló megállapodás lehetővé tenné a világ országai számára, hogy megerősítsék a nemzeti, regionális és globális kapacitásokat és a jövőbeli világjárványokkal szembeni ellenálló képességet.

Egy ilyen eszköz továbbá:

- magasabb szintű, tartós és hosszú távú politikai elkötelezettséget biztosítana a világ állam- és kormányfői szintjén.
- az egyhangú folyamatok és feladatok meghatározása fokozná a hosszú távú állami és magánszektorbeli támogatást minden szinten.
- elősegítené az egészségügyi kérdések integrációját valamennyi releváns szakpolitikai területen.
Olyan környezetet kell teremtenünk, amelyben minden tudós, egészségügyi dolgozó és kormányzat összefoghat egy közös ügy érdekében. Együtt dolgozzunk új megoldások kidolgozásán, hogy megvédjük azt, ami a legértékesebb - az egészségünket és az életünket.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Egészségügyi Világtalálkozón, 2021. október 25.

Mi a célja a világjárványokról szóló nemzetközi megállapodásnak?
A világjárványok megelőzéséről, a felkészültségről és a válaszadásról szóló nemzetközi eszközre vonatkozó javaslatot a kollektív szolidaritás szelleme vezérli, amely a méltányosság, a befogadás és az átláthatóság elvein alapul.

Sem az egyes kormányok, sem a globális közösség nem tudja teljes mértékben megelőzni a világjárványokat. A nemzetközi közösségnek azonban sokkal jobban fel kell készülnie és jobban össze kell hangolódnia a lehetséges jövőbeli világjárványokra való reagálásban a felismerés, riasztás és reagálás teljes ciklusában.

Az eszköz a világjárványok elleni küzdelemhez szükséges kollektív fellépés megszervezéséhez szükséges célkitűzéseket és alapelveket határozná meg.

Egy nemzetközi egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi eszköz a világjárványokról támogatná és a következőkre összpontosítana:

- a világjárványok korai felismerése és megelőzése
- a jövőbeli világjárványokkal szembeni ellenálló képesség
- a jövőbeni világjárványokra való reagálás, különösen az orvosi megoldásokhoz, például vakcinákhoz, gyógyszerekhez és diagnosztikai eszközökhöz való egyetemes és méltányos hozzáférés biztosítása révén.
- erősebb nemzetközi egészségügyi keretrendszer, amelyben a WHO a globális egészségügyi ügyek koordináló hatósága
- az "Egy egészség" megközelítés, amely összekapcsolja az emberek, az állatok és a bolygónk egészségét.
Konkrétabban, egy ilyen eszköz fokozhatja a nemzetközi együttműködést számos kiemelt területen, mint például a felügyelet, a riasztások és a reagálás, de a nemzetközi egészségügyi rendszerbe vetett általános bizalom terén is.

Melyek a fő ösztönzők és előnyök?
A pandémiás kockázatok jobb felügyelete.
A kockázatok nyomon követése és különösen az állatokról emberekre átterjedő új fertőző betegségekkel kapcsolatos ismeretek megosztása kulcsfontosságú a jövőbeli világjárványok megelőzése szempontjából.

Ezt a következőkkel lehetne elérni:

- az állatbetegségek azonosításához szükséges laboratóriumi és felügyeleti kapacitás növelése minden országban
- a kutatóközpontok közötti fokozott együttműködés világszerte
- az alapvető kapacitások nemzetközi finanszírozásának jobb koordinációja
jobb riasztások
Az egészségügyi veszélyek mértékének megfelelő több riasztási szint bevezetése javítaná a közegészségügyi veszélyekről szóló kommunikáció pontosságát. Ez növelné a korlátozó vagy egészségügyi intézkedések átláthatóságát és legitimitását.

A digitális technológiák és az adatgyűjtés és -megosztás innovatív eszközei, valamint a prediktív analitika támogathatják a valós idejű kommunikációt és a korai figyelmeztetéseket, amelyek viszont gyorsabb reagálást válthatnak ki.

Amint az a COVID-19 világjárvány során bebizonyosodott, a globális ellátási láncoknak és logisztikai rendszereknek rugalmasabbnak kell lenniük ahhoz, hogy megbirkózzanak a globális egészségügyi fenyegetésekkel. Minden országnak a világ bármely pontjáról zavartalanul hozzá kell férnie az alapvető ellátmányokhoz, gyógyszerekhez és felszerelésekhez.

A hatékony készletezés globális koordinációja szintén megkönnyítheti a világjárványra való reagálást. Az orvosi felszerelések és a magasan képzett nemzetközi orvosi csapatok helyszíni telepítésének képessége szintén előrelépést jelentene a globális egészségügyi biztonság terén.

Kutatás és innováció
A COVID-19 világjárvány megmutatta, hogy mennyire fontos a tudományos közösség gyors mozgósítása, és hogy az ipar képes legyen gyorsan növelni gyártási kapacitását.

A hatékony és biztonságos orvosi megoldások, például vakcinák, gyógyszerek, diagnosztikai eszközök és védőfelszerelések felfedezésének, fejlesztésének és szállításának globálisan összehangolt megközelítése a kollektív egészségbiztonság javát szolgálná.

A kórokozók, biológiai minták és genomikai adatok megosztása, valamint az időben kifejlesztett orvosi megoldások (vakcinák, kezelések és diagnosztikumok) elengedhetetlenek a globális világjárványra való felkészültség fokozása érdekében.

Jobb reagálási mechanizmusok
Az oltóanyagokhoz, gyógyszerekhez és diagnosztikai eszközökhöz való hozzáférés egyenlőtlenségei azzal fenyegetnek, hogy a világjárványok elhúzódnak, és súlyosabb áldozatokat szednek az emberi élet és egészség, valamint társadalmaink és gazdaságaink számára.

A megállapodás a COVID-19 világjárvány kezdete óta kifejlesztett COVID-19 eszközökhöz való hozzáférés gyorsító program (ACT-A), COVAX és más kollektív eszközök tapasztalataiból levonja a tanulságokat annak érdekében, hogy a jövőbeni világjárványok esetén a globális szükségleteket méltányosabban lehessen kielégíteni.

Jobb végrehajtás
A nemzeti közegészségügyi rendszerek ellenálló képessége döntő fontosságú a világjárvány elleni küzdelemben. Az országoknak támaszkodniuk kell közegészségügyi rendszereikre, hogy hatékonyan tudjanak reagálni egy világjárvány kitörésére. Ezt egy erőteljesebb országjelentési mechanizmussal, valamint a közös külső értékelések szélesebb körű alkalmazásával és jobb nyomon követéssel lehetne elérni.

A nemzetközi egészségügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállítása
A megállapodás biztosítaná, hogy a nemzetközi rendszerben nagyobb legyen az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a megosztott felelősség.

Emellett megteremti az alapját a polgárok jobb kommunikációjának és tájékoztatásának. A félretájékoztatás veszélyezteti a közbizalmat, és alááshatja a közegészségügyi válaszlépéseket. A polgárok bizalmának visszaszerzése érdekében konkrét intézkedéseket kell előirányozni a megbízható és pontos információk áramlásának javítására, valamint a félretájékoztatás globális kezelésére.

A Tanács 2021. május 20-án határozatot fogadott el arról, hogy támogatja a WHO keretében a világjárványok elleni küzdelemről szóló nemzetközi megállapodásra irányuló tárgyalások megkezdését. A tanácsi határozat célja, hogy biztosítsa az Unió részvételét az uniós hatáskörbe tartozó kérdésekkel foglalkozó tárgyalásokon, tekintettel az Uniónak a nemzetközi eszközhöz való esetleges csatlakozására.

Egy ilyen eszköz támogatná a globális egészségügyi biztonság megerősítésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, különösen az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészültség és reagálás terén, a világjárvány tanulságainak fényében.

Az EU támogatja a WHO által a pandémiáról szóló szerződés létrehozására irányuló folyamat elindítását: A Tanács határozata (sajtóközlemény, 2021. május 20.)


Háttér:
A világjárványokról szóló nemzetközi szerződésre vonatkozó javaslatot először Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be a 2020. novemberi párizsi békefórumon.

Tovább kell mennünk, és le kell vonnunk a világjárvány tanulságait. Látjuk, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy gyorsabban és összehangoltabban tudjunk cselekedni, hogy biztosítsuk az orvosi felszerelés rendelkezésre állását, és hogy nagyon gyorsan információt cseréljünk egymással annak érdekében, hogy a lehető legjobban meg tudjuk védeni polgárainkat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a 2020. november 12-i párizsi békefórumon.
A világjárványokról szóló nemzetközi egyezményre vonatkozó felhívást a G7-ek vezetői is kiemelték 2021. február 19-i nyilatkozatukban.

A G7-vezetők 2021. február 19-i nyilatkozata.
Az uniós vezetők 2021. február 25-én megállapodtak a világjárványokról szóló nemzetközi szerződés kidolgozásában.

Elkötelezettek vagyunk a globális egészségügyi biztonság előmozdítása mellett, többek között az Egészségügyi Világszervezet megerősítése és az annak keretében a pandémiákról szóló nemzetközi szerződés kidolgozására irányuló munka révén.

Az Európai Tanács tagjainak nyilatkozata, 2021. február 25.
Az Európai Tanács tagjainak nyilatkozata a COVID-19-ről és az egészségügyről, 2021. február 25.
Az Egészségügyi Világközgyűlésen a WHO 194 tagja 2021. május 31-én elfogadta azt a határozatot, hogy a 2021. november 29-én kezdődő rendkívüli ülésszakon megvitatják a világjárványokról szóló új nemzetközi szerződést.

A WHO munkacsoportjának jelentése az Egészségügyi Világközgyűlés rendkívüli ülésére (Egészségügyi Világszervezet).
2021. december 1-jén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagja konszenzusra jutott abban, hogy elindítja a folyamatot egy olyan egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi eszköz kidolgozására és megtárgyalására az Egészségügyi Világszervezet alkotmánya alapján, amely a világjárványok megelőzését, a felkészültséget és a válaszlépéseket erősíti.

A kormányközi tárgyaló testület most megalakul, és 2022. március 1-jéig megtartja első ülését (a munkamódszerekről és az ütemtervről való megállapodás céljából), a második ülését pedig 2022. augusztus 1-jéig (a munkatervezettel kapcsolatos előrehaladás megvitatására). Ezt követően 2023-ban a 76. Egészségügyi Világközgyűlésnek jelentést nyújt be az elért eredményekről, és a cél az eszköz 2024-ig történő elfogadása.
Forrás: 

Könyvjelző