Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Nyugtalanságot okoz az Egyesült Államok rakétaelhárító pajzsa Észak-Lengyelországban: Ha komoly fegyveres konfliktus tör ki, az első csapás a mi pajzsunkat éri
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

A lengyel Slupsk város helyi lakosai attól tartanak, hogy amerikai rakétapajzsot telepítenek a területükre. A bejelentést a város egykori alpolgármestere tette – írja az agerpres.ro

Nyugtalanságot okoz az Egyesült Államok rakétaelhárító pajzsa Észak-Lengyelországban: Ha komoly fegyveres konfliktus tör ki, az első csapás a mi pajzsunkat éri

„Ha komoly fegyveres konfliktus tör ki, az első ütés a mi pajzsunkat éri. Ha taktikai atombombákat alkalmaznak, mivel a pajzs csak néhány kilométerre van a városközponttól, el tudjuk képzelni, mi lesz velünk” – mondta Ryszard Kwiatkowski, a 90 ezer lakosú Szlupsk egykori alpolgármestere.

 Az Egyesült Államok szerint a közeli Redzikowo faluban 2022-ben üzembe helyező létesítmény célja, hogy megvédje a Nyugatot az olyan országokból kilőtt ballisztikus rakétáktól, mint például Irán.

De Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hiszi; a pajzsot a térség többi katonai felszereléséhez hasonlóan veszélynek tartja hazája számára. Ezért kéri, hogy a NATO vonuljon ki a kelet-európai országokból, a Szovjetunió egykori szatelitállamaiból.

Kwiatkowski, a pajzs határozott kritikusa, számos érvet hoz fel ellene, és elutasítja azt az érvet, hogy ez egy védekező rendszer. "Véleményem szerint nincsenek támadó és védekező rendszerek, minden katonai rendszer agresszív" - mondta. "És e NATO védelmi rendszer előtt áll potenciális ellenfelünk, az Orosz Föderáció rendszere, más szóval a kalinyingrádi régióba nemrég telepített Iskander rakéták."

A környék legtöbb lengyele közömbös
 A volt alpolgármester szerint a rakéták három perc alatt elérhetik a szülővárosa melletti Redzikowót, és "senki sem tudja, hogyan fog alakulni az ukrajnai helyzet". "Abszurdnak" tartja, hogy a pajzsot a Közel-Keletről, különösen Iránról érkező nagy hatótávolságú rakéták elleni védelemként mutassák be. "Kezdettől fogva Oroszország ellen irányult, de ma már nincs titkolva" - mondta.

A 60 éves helyi politikus sajnálja, hogy a létesítmény egy korábbi használaton kívüli repülőteret foglalt el, ahol ipari zónát is kialakíthattak volna. 

A környék legtöbb lengyele közömbös a téma iránt, de néhányan osztják Kwiatkowski félelmeit. Azt azonban elismeri, hogy néhány tucatnál többen soha nem vettek részt a pajzs elleni tüntetésekben.

A helyzet azonban az utóbbi időben megváltozott. "A közelmúltig nem éreztünk aggodalmat a pajzs miatt, de az Ukrajna elleni támadás azt mutatja, hogy semmiben sem lehetünk biztosak" - mondta Tomasz Czescik 47 éves régész és újságíró. "Putyin többször is kijelentette, hogy ezt a lengyel bázist, amely mindössze 230 kilométerre van az orosz határtól, nem lett volna szabad felállítani (…), és a rakéták is szállíthatnak támadó rakományt" - mondta. "Amikor ma beszélek a barátaimmal Szlupskban, azt mondják, hogy mi vagyunk Putyin első számú célpontja " - tette hozzá az agerpres.ro .

Könyvjelző