Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Nyugtalanságot okoz az Egyesült Államok rakétaelhárító pajzsa Észak-Lengyelországban: Ha komoly fegyveres konfliktus tör ki, az első csapás a mi pajzsunkat éri
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

A lengyel Slupsk város helyi lakosai attól tartanak, hogy amerikai rakétapajzsot telepítenek a területükre. A bejelentést a város egykori alpolgármestere tette – írja az agerpres.ro

„Ha komoly fegyveres konfliktus tör ki, az első ütés a mi pajzsunkat éri. Ha taktikai atombombákat alkalmaznak, mivel a pajzs csak néhány kilométerre van a városközponttól, el tudjuk képzelni, mi lesz velünk” – mondta Ryszard Kwiatkowski, a 90 ezer lakosú Szlupsk egykori alpolgármestere.

 Az Egyesült Államok szerint a közeli Redzikowo faluban 2022-ben üzembe helyező létesítmény célja, hogy megvédje a Nyugatot az olyan országokból kilőtt ballisztikus rakétáktól, mint például Irán.

De Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hiszi; a pajzsot a térség többi katonai felszereléséhez hasonlóan veszélynek tartja hazája számára. Ezért kéri, hogy a NATO vonuljon ki a kelet-európai országokból, a Szovjetunió egykori szatelitállamaiból.

Kwiatkowski, a pajzs határozott kritikusa, számos érvet hoz fel ellene, és elutasítja azt az érvet, hogy ez egy védekező rendszer. "Véleményem szerint nincsenek támadó és védekező rendszerek, minden katonai rendszer agresszív" - mondta. "És e NATO védelmi rendszer előtt áll potenciális ellenfelünk, az Orosz Föderáció rendszere, más szóval a kalinyingrádi régióba nemrég telepített Iskander rakéták."

A környék legtöbb lengyele közömbös
 A volt alpolgármester szerint a rakéták három perc alatt elérhetik a szülővárosa melletti Redzikowót, és "senki sem tudja, hogyan fog alakulni az ukrajnai helyzet". "Abszurdnak" tartja, hogy a pajzsot a Közel-Keletről, különösen Iránról érkező nagy hatótávolságú rakéták elleni védelemként mutassák be. "Kezdettől fogva Oroszország ellen irányult, de ma már nincs titkolva" - mondta.

A 60 éves helyi politikus sajnálja, hogy a létesítmény egy korábbi használaton kívüli repülőteret foglalt el, ahol ipari zónát is kialakíthattak volna. 

A környék legtöbb lengyele közömbös a téma iránt, de néhányan osztják Kwiatkowski félelmeit. Azt azonban elismeri, hogy néhány tucatnál többen soha nem vettek részt a pajzs elleni tüntetésekben.

A helyzet azonban az utóbbi időben megváltozott. "A közelmúltig nem éreztünk aggodalmat a pajzs miatt, de az Ukrajna elleni támadás azt mutatja, hogy semmiben sem lehetünk biztosak" - mondta Tomasz Czescik 47 éves régész és újságíró. "Putyin többször is kijelentette, hogy ezt a lengyel bázist, amely mindössze 230 kilométerre van az orosz határtól, nem lett volna szabad felállítani (…), és a rakéták is szállíthatnak támadó rakományt" - mondta. "Amikor ma beszélek a barátaimmal Szlupskban, azt mondják, hogy mi vagyunk Putyin első számú célpontja " - tette hozzá az agerpres.ro .

Könyvjelző