Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Olyan fegyvert vetettek be az oroszok, hogy még az amerikai híszerzésnél is elképedtek
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Amerikai hírszerzők szerint Oroszország olyan rakétákat vetett be a háborúban, amelyek pontos működését még ők is csak találgatják - írja az Index.hu.

Olyan fegyvert vetettek be az oroszok, hogy még az amerikai híszerzésnél is elképedtek

Az amerikai hírszerzés egyik tisztviselője el mondta a New York Timesnak, hogy az Iszkander–M nevű, rövid távú (értsd: „csak” négy-ötszáz kilométeres lőtávolságú) ballisztikus rakétákkal együtt az oroszok egy furcsa, eddig számukra is teljesen ismeretlen minirakétát vetettek be a háborúban. Ezek a rakéták képesek megtéveszteni az ellenség légvédelmét - olvasható a portálon.

Az Iszkanderekhez ugyanis olyan, körülbelül harminc centis, rakétaszerű csalikat csatolnak. A kisebb rakéták akkor válnak le az Iszkanderrről, amikor érzékelik, hogy az ellenséges elhárítórakéták célba veszik. A csalik olyan elektronikus berendezéssel rendelkeznek, amely megzavarja a légvédelmi eszközök rádiójelét, közben pedig jelentős mennyiségű hőt bocsátanak ki, hogy magukra vonják az elhárítórakétákat. A New York Times szerint elképzelhető, hogy ezek a csalik zavarják meg az ukrán légvédelmet annyira, hogy nem tudják elhárítani az újabb és újabb orosz rakétacsapásokat.

A csalirakétákat először február végén szúrták ki a szakértők a közösségi médiában terjedő fotókon. Méretük és alakjuk miatt sokan azt hitték, hogy valamilyen kazettás robbanóanyagnak a kisebb bombái lehetnek (ezeket már szintén bevetették néhányszor az oroszok).

Az utóbbi tíz-tizenöt évben senkinek sem volt lehetősége arra, hogy lássa ezeket – mondta a csalikról Richard Stevens, a brit hadsereg robbanóanyagokkal foglalkozó szakértője, utalva arra, hogy az Iszkander–M rakétákat a háború előtt viszonylag ritkán vetették be éles harci helyzetben.

Izgatottak az amerikai hírszerzés szakértői
Mindeközben Jeffrey Lewis, a Middlebury Institute of International Studies professzora azt mondta: az, hogy az oroszok most bevetik ezeket a rakétákat, arra utalhat, hogy nagyon fontos számukra vagy nagyon óvatlanok azáltal, hogy utóbb nem gyűjtik be a csalikat (mivel ezáltal lehetővé teszik a nyugatiaknak, hogy tanulmányozzák). Hozzátette: Úgy tudni, hogy Oroszország a más országoknak eladott Iszkander-rakétákhoz nem mellékelte ezeket a csalikat.

Én ebből arra következtetek, hogy az oroszok szeretik titokban tartani a technológiájuk működését, és arra, hogy ez a háború elég fontos nekik ahhoz, hogy ezt most feladják. Azt hiszem, hogy az amerikai hírszerzésen belül jó pár ember most nagyon izgatott ezek miatt – mondta végül a professzor.

Forrás: napi.hu

Könyvjelző