Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Összekapcsolnák Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatát
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Kijev ismerje el hivatalosan, hogy az úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik, miután tavaly áprilisban elismerte, hogy a moldovai nyelv azonos a románnal.

Összekapcsolnák Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatát
Nicu Popescu moldovai-, Dmitro Kuleba ukrán- és Bogdan Aurescu román külügyminiszter Odesszában

Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatainak összekapcsolását, a háromoldalú energetikai együttműködés bővítését célzó kormányközi egyezmény megkötéséről állapodtak meg csütörtökön Odesszában a három ország illetékes miniszterei – közölte a román külügyminisztérium.

Az első ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszeri találkozón – Dmitro Kuleba ukrán, Nicu Popescu moldovai és Bogdan Aurescu román külügyminiszter mellett – az energetikai tárcák, valamint a villamosenergia-hálózatot kezelő Transelectrica vezetői is részt vettek.

A megbeszélésen arról a sürgős energetikai támogatásról volt szó, amelyre Moldovának és Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy átvészelje a közelgő telet, közép- és hosszú távon pedig a villamosenergia és gázhálózatok regionális összekapcsolásának kiépítéséről, valamint a meglévő interkonnektorok rehabilitálásáról tárgyaltak, megakadályozandó, hogy az energiát geopolitikai célokra lehessen felhasználni.

A találkozóról kiadott közös nyilatkozat szerint az ukrán, a moldovai és a román külügyminiszter határozottan elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és a zaporozzsjai atomerőmű orosz megszállását.

A román külügyi közlemény szerint szó volt továbbá Ukrajna és Moldova európai uniós integrációjáról, az ukrán állampolgárok Romániába történő belépésének könnyítéséről, és egyetértettek abban, hogy Ukrajna szomszédai közül Moldova került a legsúlyosabb helyzetbe az orosz agresszió következtében. A román fél ismételten kifejezte segítőkészségét, rámutatva, hogy eddig már 2,3 millió, a háború elől Romániába, vagy Románián keresztül menekülő ukrán állampolgárnak nyújtottak segítséget, és 4 millió tonna ukrán gabonát sikerült Románián keresztül exportálni.

A román külügyminiszter ugyanakkor jelezte: továbbra is elvárja Ukrajnától, hogy biztosítsa az ukrajnai románok kulturális önazonosságához fűződő jogokat, ugyanolyan szabványokat alkalmazva, mint amilyeneket az ukrán kisebbség élvez Romániában, továbbá Kijev ismerje el hivatalosan, hogy az úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik, miután tavaly áprilisban elismerte, hogy a moldovai nyelv azonos a románnal.

A következő ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszteri találkozót Bukarestben tartják, a tervek szerint még az év vége előtt.

(MTI)

Könyvjelző