Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Putyin nem áll meg Záhonynál
Olvasási idő: körülbelül 10 perc

A háború kizárólag a Szovjetunió visszaállításáról szól.
Érdekes beszélgetés, egy másik nézőpontból.

Putyin nem áll meg Záhonynál
Zolcer János producer, televíziós újságíró, dokumentarista, író, a Gorbacsov titkai című könyv szerzője szerint egy elhúzódó háborúra kell számítanunk Ukrajnában és Putyin nem áll majd meg Csapnál vagy Záhonynál. Hogy miért is gondolja így, mit gondolnak erről az egészről az oroszok és hogyan vélekedik Gorbacsov, portálunknak telefonon beszélt szerdán.

Mit gondol Gorbacsov a háborúról? Beszéltek mostanában?

– A minap beszéltünk, hiszen néhány nappal ezelőtt volt a 91. születésnapja. Gorbacsov végtelenül ledöbbent és szomorú, ő sem tudta elmondani mit is érez pontosan. Egyrészt egy Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus, egy pacifista, ha úgy tetszik Gorbacsov volt az egyetlen orosz-szovjet vezető, aki nem kivitte a hadsereget, hanem hazavitte mindenünnen. A tárgyalások, a béke híve, s nem utolsó sorban apja orosz, anyja ukrán. Valójában testvér testvért öl most, ezért különösen nehezen viseli és azt kéri a felektől, hogy tárgyalás útján intézzék el a dolgot, hiszen az emberéletnél nem lehet semmi sem drágább.

Milyen a viszony Gorbacsov és Putyin között? Beszélnek egyáltalán? 

– Az utóbbi években már nem. Amikor rákérdeztem, azt mondta, hogy kétszer is kereste, de Putyin nem hívta vissza. A kilencvenedik születésnapjára rövid táviratot küldött.

Putyin Gorbacsovot tartja felelősnek a Szovjetunió felbomlásáért.

– Ő ezt nem is titkolja, hanem hangoztatja különféle fórumokon és módszerekkel. Az orosz hivatalos média nem szólt másról ebben a témában az utóbbi tíz évben, mint hogy kár volt a Szovjetunióért, kár, hogy széthullott, ezért Gorbacsov a felelős és újra vissza kellene állítani. A mai háború sem a nyelvtörvényről, sem a NATO-ról, semmi egyébről nem szól, minthogy a Szovjetuniót vissza kell állítani. Azokat az országokat, amelyek egykor oda tartoztak, újra a Kreml érdekeltségébe kell bevonni.

Nem elég ezek szerint Putyinnak, hogy kijárata legyen a megfelelő vizekre?

– Nem. Ez nem volt elég Leninnek, Sztálinnak, nem elég Putyinnak sem, és ezt hangoztatja is. Geopolitikailag terjeszkedni szeretne és Ukrajna csak egy a néhány nagy hal közül. Kazahsztánt már bevette, most jön Ukrajna, és véleményem szerint Csapnál vagy Záhonynál nem fog megállni az orosz hadsereg, ha eljut odaáig.

Hogyan alakul majd Ön szerint a háború? 

– A háború sajnos el fog húzódni – Putyin eltökélt abban, hogy győzni akar. Ő egy harcos típusú ember. Nem fog feladni soha semmit, amit eltervezett. Véleményem szerint egy diktátornál mindig személyiségzavarok vannak, s így van ez egy olyan diktátornál is, mint Putyin, akit 900 testőr őriz, akit egy hatalmas személyi kultusz övez, akinek a környezete meg sem meri mondani az igazat, aki végtelenül elszigetelt a világtól, mindenkitől. Moszkvai ismerőseim azt mondják 5-6 alteregója van. Soha sem tudni, hogy akit a képernyőn látunk, az valójában hol van és kicsoda. Nem tudni róla gyakorlatilag semmit, csupán annyit, hogy teljesen a kezében tartja a hatalmat. Ismerőseim azt mondják, hogy ma az atomkoffer, ami Gorbacsov idejében három koffer volt és három személynek kellett megnyomnia a gombot, hogy egy rakétát kilőhessen, most ott lapul egy telefon nagyságú eszköz képében Putyin zsebében. Egy más világban élünk ma. Úgy, ahogy a vírus befolyásolta az egész világot éveken keresztül, most a putyini háború befolyásol minket.

A nyugat eddig óvatos volt, de ha valóban nem áll meg Putyin Záhonynál, a nyugati erők beavatkoznak majd? 

– Úgy gondolom, ha nem áll meg Záhonynál, akkor kénytelen lesz beavatkozni. Pillanatnyilag próbál mindenki direktben kimaradni. Zelenszkij azt kéri, hogy a nyugat biztosítsa a légtérzárat, de ezt nem lehet egy gombnyomással biztosítani, nem lehet egy vasfüggönyt húzni. Az a kérdés, hogy meddig nem akar a NATO vadászgépeket küldeni. A forgatókönyv a végtelenségig elképzelhető, mert azt kérdezem én, ha két héttel ezelőtt azt mondom, hogy háború lesz, Oroszország ilyen brutálisan lerohanja majd Ukrajnát, nem volt ember ezen a Földön, aki azt mondta volna: így lesz. Senki sem akarta elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet. Kijev elővárosa március 8-án este úgy elpusztult, hogy a helyi ismerőseim azt mondják, egyetlen egy lakóház nincs épségben. A földdel egyenlővé tették. Iskolákat, óvodákat, kórházat, menekülteket lőnek. Ilyen nem tudom hol volt Európában. Ennek alapján nincs olyan, amit ne lehetne elképzelni.

Többször leült tárgyalni a két fél, de hogy mire jutottak, nem tudni.  

– Ez csak egy színjáték. Putyin másfél éve készül tudatosan erre a háborúra. Semmi nem történt egy ideig, hanem pontosan akkor, amikor Amerika megjósolta, kitört a háború. Ez egy színjáték, mutatvány, hogy mi leülünk és tárgyalunk, de nem fog ott semmi békésen megoldódni.

Ezek szerint nem lesz békés megállapodás a vége?

– A politikában és egy háborúban pillanatokon belül megváltozhat minden. Inkább azt próbálom előrejelezni, amit tapasztalatból mondhatok. Putyin nem fog meghátrálni, a végső célja az elfoglalása Ukrajnának, aztán a továbbterjeszkedés. De soha nem lehet tudni, hogy a 900 őrből mikor lesz egynek elege. Ez megtörtént a történelemben a diktátorok ellen. Aztán, hogy ez sikerül vagy nem, más kérdés. De van még egy nagyobb kérdés, hogy a Szovjetunió történetében, ha csak 1917-től nézzük, Gorbacsov kivételével mindenki a terjeszkedő nagypolitikát folytatta. Mindenki elnyomó politikát folytatott. Ennek alapján az is megtörténhet, hogy az új ember – ha lesz ilyen, nem biztos, hogy változtatni fog ezen a politikán. Ez számomra a legelkeserítőbb dolog. Nem hiszem, hogy jönne egy új Gorbacsov.

Önnek van irodája Moszkvában. Milyen most a kapcsolat a kollégákkal? Tudnak kommunikálni?

– Annyira rossz, hogy már gyakorlatilag nem is tudunk kommunikálni. Még virágnyelven is félnek beszélni. A hétvégén bevezettek egy új törvényt, amelynek értelmében, ha valaki háborúról beszél, az 15 év börtönt kaphat. Az orosz hivatalos narratíva szerint nincs háború, az oroszok segélyt nyújtani mentek, hogy felszabadítsák az ukránokat a nácista rendszer alól. Nincs háború, erről nem szabad beszélni. A német televízió is kivonult Moszkvából, mert börtön fenyegeti őket. Egy olyan országban, ahol húszezer embert bebörtönöztek, nincs közösségi média, ma-holnap lekapcsolják a nemzetközi internetet, valójában félnek az emberek. Végtelenül rossz hangulat uralkodik.

Meddig győzi erővel az orosz gazdaság?

– Az orosz gazdaság, ha az elmúlt 100 évet nézzük, mindent kibírt. Mert az orosz ember végtelenül kis igényű. Megszokta, ha van egy kis krumpli és van egy kis vodka, akkor valahogy mindig. mindent túlél. A legnagyobb problémát akkor követjük el, ha európai szemmel nézzük a helyzetet. Ott mások az értékek, mások az ítéletek. Az orosz gazdaság már annyit húzott a nadrág szíján, hogy szíj meg lyuk sem volt, mégis túlélte. Valószínűleg a politikai elitnek az éhínség idején is lesz annyi élelme, hogy ők ezt ne érzékeljék. A politikai szereplők szemében a kisember, a muzsik, nem számít, nem tényező. Emiatt Putyin soha nem fog sírni, és azt mondani, kivonulunk Ukrajnából, mert éppen az országban néhány ember éhen hal.

Forrás:Szabad Magyar Szó

Könyvjelző