Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Putyinnak 60-ról 71 százalékra ugrott a bizalmi indexe Oroszországban
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába.

Putyinnak 60-ról 71 százalékra ugrott a bizalmi indexe Oroszországban

„Most nem a megosztottságnak van itt az ideje. Most a nemzeti egység ideje jött el, hogy felsorakozzunk az elnökünk mögé” – nyilatkozta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, reagálva azokra az oroszországi tüntetésekre és közéleti szereplőknek a kijelentéseire, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja ellen szólaltak fel, írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: míg a többségében oroszok lakta Krím félsziget 2014-es, Oroszország általi elcsatolását egyértelmű üdvrivalgással fogadták az emberek Oroszországban, addig a mostani háború sokkal inkább megosztja a lakosságot.

Hozzátették: közvélemény-kutatások híján egyelőre nehéz megállapítani, mennyire, s természetesen a nyugati szankciók hosszú távú hatásait csak később fogják megérezni az oroszok.

Állami és független felmérések is hasonló helyzetet mutatnak

A hivatalos állami felmérések szerint az oroszok 70 százaléka helyesnek tartja, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába – közölte az ABC ausztrál közszolgálati adóval Nyikita Szavin, a moszkvai Nemzeti Kutatási Egyetem professzora, aki szerint azonban ezeknek a felméréseknek nem kell feltétlenül hinni, mivel szerinte manipuláltak lehetnek. A függetlennek tartott Levada intézet felmérése azonban hasonló eredményre jutott: a válaszadók csupán harmada ítélte el az orosz hadműveletet, főleg a városiak körében volt magas az arány.

Szintén az állami közvélemény-kutató állapította meg a napokban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmi indexe 60-ról 71 százalékra növekedett.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Putyinban. Hogy Oroszországban egyelőre valóban nem lehet hatalmas a felháborodás, azt alátámasztja az is, hogy mindössze ezres nagyságrendű háborúellenes tüntetéseket tartottak az orosz nagyvárosokban. Mindez persze összefüggésben állhat azzal is, hogy a nyugati sajtóban megjelent információk szerint Oroszországban korlátozzák a háborúról szóló tájékoztatást, s háború helyett „különleges katonai műveletről” beszél az állami média.

Ha viszont legalább a Levadának hihetünk, az oroszoknak már a háború előtt sem volt pozitív véleményük az ukránokról.

Az intézet február közepén készített felmérése szerint az emberek 52 százalékának a hozzáállása inkább negatív, s 35 százalékuknak volt pozitív. A háborút közvetlenül megelőző felmérésében pedig arra mutatott rá az állami közvélemény-kutató, hogy a megkérdezettek 73 százaléka támogatta Vlagyimir Putyin azon döntését, hogy elismerte a kelet-ukrajnai szakadár oroszbarát területek függetlenségét.

Forrás: Vadhajtások

Könyvjelző