Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Rendeződött a norvég-orosz konfliktus, amit egy 20 tonnás orosz szállítmány blokkolása okozott
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Norvégia és Oroszország rendezte abból adódó konfliktusát, hogy Norvégia az Oroszország elleni szankciókra hivatkozva feltartott egy 20 tonnás szállítmányt, amit a Spitzbergákon élő oroszoknak szántak. 

Rendeződött a norvég-orosz konfliktus, amit egy 20 tonnás orosz szállítmány blokkolása okozott

Múlt héten az Euronews is megírta, hogy Oroszország megvádolta Norvégiát, miszerint az ország blokkolja a hozzá tartozó Spitzbergákon élő oroszoknak történő áruszállítást. Moszkva erre megtorlást ígért, majd kibertámadás ért norvég weboldalakat.

"Követeljük, hogy a norvég fél mielőbb oldja meg ezt a kérdést. Hangsúlyoztuk, hogy az Oroszországgal szembeni barátságtalan lépések megtorló intézkedésekhez vezetnek" – írta múlt hét szerdai közleményében az orosz külügyminisztérium, és hozzátették, hogy beidézték a moszkvai norvég ügyvivőt. Moszkva hozzátette, hogy Norvégia a storskogi szárazföldi határátkelőnél megakadályozta, hogy téli felszerelést és élelmiszerszállítmányokat pakoljanak egy hajóra, amit a Spitzbergákon élő orosz bányászoknak és családjaiknak akartak küldeni, tettük pedig elveti a humanizmust, hiszen az ott élő gyerekek ellátását is veszélyeztetik. 

Az MTI szerdai közleménye szerint a helyzet megoldódott. A norvég külügyminisztérium közölte, hogy a határon feltartóztatott orosz szállítókonténereket norvég fuvarozók átvették, majd leszállították Tromsö kikötőjébe, ahonnan tengeri úton továbbították a Spitzbergák irányába. Hozzátették: a megállapodáshoz csak egy értelmes megbeszélés kellett Oroszországgal, és hogy egyébként sem állt szándékukban blokkolni a konténereket. Leszögezték: „A megoldás már az elején megvolt." 

Szankciók Oroszország ellen
Norvégia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de követi az EU szankciós politikáját, ezért tartóztatta fel a Spitzbergákon dolgozó orosz bányászoknak szánt szállítmányt. Anniken Huitfeldt külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a szankciók értelmében tilos az orosz teherforgalom norvég területen keresztül, ugyanakkor tiszteletben tartja az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre fekvő szigetcsoport hovatartozását szabályozó, 1920-ban Párizsban aláírt szerződést, amely lehetővé teszi minden részes tagállam, így Oroszország számára is, hogy egyenlő versenyfeltételek mellett folytasson gazdasági tevékenységet a Spitzbergákon.

Oroszország és Norvégia az északi sarkvidék két jelentős bányászati szereplője, és a térség értékes természeti erőforrásaira tekintettel 2010-ben megállapodást kötöttek a Barents-tengeren lévő tengeri határaik rögzítéséről. Ezzel egy 40 éve tartó vita végére tettek pontot. 

A Spitzbegák szigetcsoporton körülbelül 2700 ember lakik, akiknek a 40 százaléka oroszajkú.

MTI

Könyvjelző