Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Riasztólövések a lövészárokból
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A háború lélektani előszele

Megy az adok-kapok Ukrajna ürügyén. A NATO és a nyugati média – beleértve Közép-Kelet Európát is – az oroszokat vádolja.
Aki olvas más híreket is, vagy józanul szemléli az elmúlt három évtized eseményeit, láthatja hogy nem minden épp úgy van, ahogy velünk, a lakossággal próbálják elhitetni.
És mindenki a bölcsek kövének birtokosaként hirdeti, győzködi a másikat az épp aktuális direktíva igazságáról.

Utoljára ’81-ben éreztem ilyen hangulatot. Épp a Magyar Honvédség védelmi képességeit erősítettem első 11 hónapnyi hazafias kötelességből, amikor riadóztatták a századot, zászlóaljat, az egész ezredet. Először azt hittük, gyakorlat.
Aztán valaki, valahonnan megtudta, hogy Lengyelországban Jaruzelszki katonai hatalomátvételt hajtott végre, hadiállapotot jelentett be a Szolidaritás miatt.
Ráfagyott a kezünk az AK-k csövére. Ez volt a háború lélektani előszele.

Aztán ’90-ben fellélegeztünk. Az oroszok hazamentek, mi pedig képzeltünk, álmodtunk egy szabad, szép világot. Mert a jenkik jó messze vannak, az Óperencián is túl, a ruszkik meg elvonultak a végtelen sztyeppéktől Szibériáig.
De jó lesz a világ nagyjainak, hogy kettejük között, itt, középen béke van végre és szabadság.
A békében, szabadságban élő népek pedig nem jelentenek veszélyt senkire.

Aztán ömlött, csörgött, gurult a sok színes üveggolyó Nyugatról Keletre, a kápráztatás tüzes víz kábulatba ringatta a népeket, nem is tulajdonított senki nagy fontosságot az első amcsi katonának, NATO bázisoknak.
Hiba volt. A mi hibánk.  S ma már, lehet, késő a felismerés.
Mára megszállt ország lettünk újra. Saját rögeszméink, kényelmünk, vélt biztonságunk megszállottjaiként már csak illúziót akarjuk látni, a valóság dermesztő igazsága rettent. Szembe nézni gyávák és erőtlenek és hitetlenek vagyunk vele.

De mi lesz, ha nem csak erődemonstráció a gazdasági és politikai befolyásnövelés érdekében, amit látunk?
Mi lesz, ha valamelyik elmebeteg nacionalista Ukrajnában kiprovokálja a háborút, neki megy Donbasznak? Putyinnak nem sok választása marad.
Mi lesz, ha az ukrán szélsőség, amelyik eddig sem bánt kesztyűs kézzel a kárpátlajai magyarokkal, úgy gondolja, hogy az Orbán-Putyin kapcsolat,  Ukrajna NATO tagságának vétója miatt  az ottani magyarokon vesz elégtételt?
Mi lesz, ha ez sem elég, provokálni fogják Magyarországot? Magyarország NATO tag. Megvédi-e érdekeinket, magyarjainkat a NATO?
A szomszédban Románia szintén NATO tag. Sőt, Románia nem pusztán tag. Ő lelkes, lojális, szorgalmas, túlteljesítő szolga. Johannis épp főtitkárnak készül.
Ki lehet ebben a helyzetben, aki nekünk szövetséges? Az össz kárpát-medencei magyaroknak?

Megmondom, mi lesz. Az lesz, hogy besorozzák a román hadseregbe  a szeredai székely legényeket, elküldik az ukrán-magyar frontvonalra,  s ott csőre töltött géppuskával szembe találja magát a Miskolcról, Debrecenből sorozott magyar katonákkal?

Szlovákia, Románia egyértelműen Ukrajnát, pontosabban az USA-t és a NATO-t támogatja. Miért?
Mi érdekük a háborúban, vagy az orosz követelések elutasításában?
Semmi közvetlen érdekük nincs benne.
Csupán annyi, hogy akár háborúval, akár tárgyalásos úton, ha változik a jelenlegi status quo, Kárpátalja területi kérdése marginális a nagyhatalmak, az Orosz Birodalom szempontjából is.
Kárpátalja pedig precedens értékű lehet egy száz éves történet olvasatában.

A lengyelek orosz ellenessége más történelmi okok miatt érthető.
A lengyel-magyar barátság mennyit bír ki?

Ukrajnáról szólnak a napi rémhírek.
A valóságban azonban a rémhírek rólunk szólnak. Ismét.
Valahol már olajozzák a karabélyokat. Mindenhol olajozzák az agyakat.
Ez a háború lélektani előszele.

Csak abban bízhatunk, hogy a helyzet a játszma kitervelői számára is túl bonyolult, túl szövevényesre, átláthatatlanra lett koreografálva a tér, s ebben a zűrzavarban mindenki csak veszíthet.
Hatalomvágyak, világuralmi törekvések, szomszédos viszályok mellett csak el kellene búcsúzni a fegyverektől!
Mi, akik majd megyünk a lövészárkokba, tudjuk. És ha ők nem?

/Bezerédi László

Könyvjelző