Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Szlovákia nagyhatalmi garanciát akar nagyhatalmaktól kapott határaira - a Kisantant álmatlan éjszakái
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

 Szlovákiát a történelmi tapasztalatai teszik egyszerre bizalmatlanná és szolgalelkűvé. 

Szlovákia nagyhatalmi garanciát akar nagyhatalmaktól kapott határaira - a Kisantant álmatlan éjszakái

Jelenlegi helyzetet madártávlatból figyelve elmondhatjuk:
Oroszország agresszor, diadalt akar.
Az ukrán vezetés vesztes pozícióból diadalként eladható alkut akar.
Az USA nevető harmadik: háborúban és szankciókban kivérző gyenge Oroszországot akar, megerősített Közép-Kelet-Európát akar, amely távol tartja Berlint Moszkvától, és amerikai gázt vásárló Európát akar.

Szlovákia kis ország: nagyhatalmi garanciát akar nagyhatalmaktól kapott határaira. Más stratégiát nem ismer. Szlovákia fél. Fél, hogy egy szomszédos országot, ahol ráadásul van magyar kisebbség, feldarabolnak. Fél, hogy mit jelent ez az elmúlt harminc évben Nyugaton szajkózott doktrínára nézve, amely szerint az európai határok nem módosíthatók (mi lesz, ha csak határmódosítás árán lesz béke Ukrajnában, és az USA és az EU arra rábólint?).

A szlovákok békét akarnak, Ukrajnában és itthon is, de politikusaik többsége nem feléjük elkötelezett. Ez korunk realitása. A politikusok többsége a háború kirobbanása óta többet emlegette a nyugati partnereket, a NATO-t és az EU-t, mint a választók érdekeit.
Számukra ez nem a szlovák népről szól, hanem arról, hogy egy oligarchákra épített, rosszul működő, választók megtévesztésétől megtévesztésig bukdácsoló állam egy háborúval nem birkózna meg.
Lehetett volna másképp, de ki mint vet, úgy arat, ezen már késő rágódni. Most tüzet kell oltani, és a jelenlegi vezetés azt a megoldást választotta, hogy besorakozott az erősebb oldalra, abban reménykedve (de közben kétségtől gyötrődve is), hogy választottja nem vágja át a palánkon úgy, ahogy átvágta Ukrajnát.

Mit jelent az, hogy hat ország NATO-katonái érkeznek Szlovákiába? Azt, hogy amikor Szlovákia megtámadását fontolgatják az oroszok, akkor számításba kell venniük, hogy nem csak szlovák, de cseh, német és holland katonákat is gyilkolniuk kell. Vagyis Csehország, Németország és Hollandia katonai válaszát is kihívják maguk ellen.
Másrészről azt jelenti, hogy más országok katonai jelenléte nélkül – NATO-tagság ide vagy oda – Szlovákia egyedül lenne, akárcsak Ukrajna. Mert mindig lehet nagyobb jóra hivatkozni (például a harmadik világháború elkerülésére), hogy a Nyugatnak ne kelljen betartania az ígéreteket, amiket tett.

Ez a tanulsága Szlovákia szemszögéből az 1938-as Müncheni Egyezménynek is, amely annakidején felosztotta Csehszlovákiát. Ez a történelmi tapasztalat teszi Szlovákiát egyrészt bizalmatlanná, másrészt szolgalelkűvé azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek keretében garantálva érzi létezését. Komjáthy Lóránt

Forrás: körkép.sk

Könyvjelző