Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Tarjányi Péter, író és biztonságpolitikai szakértő helyzetértékelése
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Az elmúlt 24 óra történései alapján az alábbi következtetések vonhatók le…

 

Az orosz hadsereg több irányban hajt végre támadó hadműveleteket../ lásd térkép: forrás index.hu/
Lassan haladnak DE láthatjátok, hogy több helyen van bekerítésre alkalmas terület. Ezért támadják Chernihiv, Szumi, Harkiv városát, mert itt bármilyen áttörés azonnal az észak-keleti területek katonai összeomlásával járhat…
Régi hadászati szabály, hogy az ilyen területen védekező erő NEM várhatja meg míg teljesen körbezárják, ezért bármelyik város eleste egy intenzív visszavonulási hullámot indíthat el.
Minden ukrán hadsereget kiemelő nyilatkozat igaz, de azt is tegyük hozzá, hogy valójában az ukrán hadsereg borotvaélen egyensúlyoz Kelet-Ukrajnában…
Emellett a térkép jobb alsó szélén látható vékony part menti “csík” Mariopol környéken azt mutatja, hogy az orosz haderő igyekszik elérni a Krím félsziget szárazföldi utánpótlási útvonalának biztosítását.
Ha ez sikerül Moszkva közvetlenül el tudja látni mindennel /fegyver, lőszer, hadianyag, víz, élelem/ a Krímet megszüntetve a 2014 óta fennálló állapotot. Ésssss!!! Ha ránéztek a térképre látható a két nagy átkaroló szárny Kijev / lásd térkép 11-12 óránál/ illetve Herszon, Mikolajiv térsége/ lásd térkép 6 óránál/ ahol a támadási irányok között ugyan több száz kilométeres távolság van, DE ha az orosz haderő délről és északról elkezdi összehúzni - mintegy zsák száját - az erőit és támad, akkor a Kelet-Ukrajnai részen lévő TELJES ukrán hadsereg harapófogóba kerül. Nyilván ezt elkerülendő az ukránok akkor visszavonulnak, de ez egy nehéz katonai manőver és egy része inkább futás mint tervezett visszavonulás…
Mint látható az orosz hadsereg tudja mit csinál. Emiatt nem állítja le Putyin a hadműveleteket és ezért mondja, hogy “minden a terv szerint halad”… Természetesen ezt a tervet már átlátta Kijev is, és ezért harcolnak keményen az ukránok…Igazán nincs is más választásuk!
Itt kell megjegyezni: fenti tények miatt ezért fontos Ukrajnának a nyugati fegyver és hadianyag szállítás…
Mint korábban írtam Kijev ki akarja fárasztani az orosz hadsereget, de ennek sikere ugyancsak lassan halad. Fentiek alapján kijelenthető semmi nem dőlt el és a háború egyre intenzívebben folytatódni fog…
A tárgyalásoktól egyelőre sokat nem várok, de az is siker a civil lakosságnak, hogy az ostromlott, bekerített városokból valahogyan ki tudnak jutni a megnyíló ukrán-orosz biztonsági “folyosókon”…

Érdekes téma, hogy lassan ismerté válik mely országok TUDTAK hamarabb az orosz invázióról. Belorusszia biztosan, de egyes információk szerint Kína is.
Ha ez igaz, akkor alap biztonságpolitikai kérdés: vajon mit takar ez a “haverság”? Szövetséget? Katonait vagy gazdaságit? Mi volt a célja - különösen Kína kapcsán? Tegnap óta ezen töröm a fejem és szerintem rajtam kívül sokan szerte a világon, de nem jutottam előrébb…
Összegezve: a háború folytatódik és a békés lezárás a beláthatatlan messzeségben van…

Forrás: Facebook Tarjányi Péter

Könyvjelző