Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Tévednek, akik azt hiszik hamarosan vége az energiaválságnak
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Pilkington szerint azok a közgazdászok által alkotott modellek, amik a válság végét jósolják legalább annyira fikciók, mint egy író által papírra vetett regény. 

Tévednek, akik azt hiszik hamarosan vége az energiaválságnak

A brit közgazdász felidézi az UnHerd oldalán írt cikkében, hogy hét elején egy sor szalagcím azt állította, hogy az energiaválság megoldódott, és az árak várhatóan hamarosan csökkenni fognak. A szerző megjegyzi, hogy ezek a cikkek a Goldman Sachs jelentését idézték, amely a földgázpiac összetett dinamikáját próbálja modellezni.

„Jegyezzünk meg két szót: „komplex” és „modell”. A dokumentum nem tényekre, hanem inkább feltételezésekre épül. Mindannyian emlékszünk azokra a modellekre, amelyek a korai világjárvány idején arra figyelmeztettek, hogy 2020 tavaszáig 250 000 brit hal meg, vagy 2,2 millió amerikai hal meg hónapokon belül, és amelyekről kiderült, hogy (finoman szólva) fantáziadúsak voltak. Ezek is egy rendkívül összetett jelenség modellezésére tett kísérletek voltak, és ehhez feltételezéseket használtak” – jelenti ki a közgazdász.

„Az igazság az, hogy a modellek csak matematika és adatok segítségével elmesélt történetek. A modellekbe illesztett feltételezések olyanok, mint egy regény kitalált szereplői.

Végső soron a feltételezések – akárcsak a szereplők – azt teszik, amit az író mond nekik. A modellben szereplő feltételezések megváltoztatásával meghatározható, hogy a történet kimenetele tragikus-e vagy sem” – írja a modellezésről.

A szerző szerint egy őszinte cím így szólt volna: „A Goldman Sachs elemzői olyan forgatókönyvet modelleznek, amelyben az energiaválság megoldódik”.

„Ezen a ponton a kérdés az, hogy milyen feltételezések alapján? Ha beleássuk magunkat a modellbe, néhány azonnal szemet szúr. Először is, az elemzők az energiafogyasztás jelentős csökkenését feltételezik. „A tél végéig a fogyasztói keresletet illetően 11%-os csökkenést feltételeznek” – írják a szerzők – „a csökkenés legnagyobb része az ipari és termelési gázkeresletet érinti (-18% az átlaghoz képest, ami mélyebb visszaesés, mint amit a közelmúltban megfigyeltünk)”- idézi a cikk.

A szerző szerint az energiafelhasználás 11%-os csökkenése és az ipari energiafelhasználás 18%-os csökkenése nem az energiaválság megoldása, hanem az energiaválság.

 Az elemzők azt feltételezik, hogy az európai ipari kapacitás körülbelül egyötödével csökken, ami viszont hiányt és potenciálisan elszabaduló inflációt jelent.

Philkington szerint a szerzők számos meglehetősen rózsás feltételezést tesznek a modellben a folyékony földgáz (LNG) kínálatával kapcsolatban. Például idézi: „az amerikai és mozambiki új projektekből származó nagyobb LNG-ellátás a tavalyi télhez képest, a norvégiai Hammerfest létesítmény újraindítása, valamint a trinidadi tápgáz fellendülése, ami nagyobb exportot tesz lehetővé”. A közgazdász szerint fontos megjegyezni, hogy ezek valójában még nem történtek meg.

„Itt nem áll meg a dolog. A szerzők a továbbiakban még több feltételezést sorolnak fel: „a tél folyamán a hideg tetőzik”; az Olaszország által importált orosz gáz visszafogása; „az átlagosnál hidegebb tél Ázsiában”; és „a vártnál erősebb fellendülés a kínai gazdasági tevékenységben”. A lista még hosszan folytatható” – írja.

„A szalagcímekkel ellentétben, ha ez a jelentés valamit megmutat, akkor az az, hogy milyen nehéz lesz megoldani az energiaválságot.
Bármennyire is megnyugtatnak bennünket a Goldman Sachs által készített jelentésekhez hasonló jelentések, vágyálom azt hinni, hogy van könnyű kiút ebből a helyzetből, amelyben találjuk magunkat” – zárja Philip Pilkington.

neokohn.hu

Könyvjelző