Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Tiltakozás Románia határainál! Több ezer ember követelte a Moldovai Köztársaság elnökének és kormányának lemondását
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Nagyszabású tüntetés zajlott vasárnap Moldova fővárosában. Tüntetők ezrei követelték Maia Sandu elnök és a moldovai kormány lemondását, azzal vádolva őket, hogy felhajtották az inflációt és az árakat.

Tiltakozás Románia határainál! Több ezer ember követelte a Moldovai Köztársaság elnökének és kormányának lemondását

Ez volt a legnagyobb tüntetés a kis volt szovjet államban azóta, hogy Sandut 2020-ban megválasztották, és a korrupció felszámolására tett ígéretet. Azóta ígéretet tett az Európai Uniós tagság biztosítására, amely nagy segélyeket ajánlott fel.

A város főterén összegyűlt tömeg körülbelül 20 000 főnek tűnt - bár az ellenzéki szervezők szerint a tömeg kétszer ennyi volt, a rendőrség pedig 6500-ra becsülte a jelenlévők számát.

"Moldova most már klinikailag halott, a jelenlegi hatóságok által hozott" - mondta Dinu Turcanu, Ilan Shor, a milliárdos bankbotrány kapcsán csalásért elítélt, száműzött üzletember ellenzéki pártjának politikusa.

A csalás fő gyanúsítottja, Vlad Plahotniuc iparmágnás szintén a Moldovai Köztársaságon kívül tartózkodik, de nem tudni, hogy hol.

Moldova a tavaly aláírt szerződés értelmében az orosz Gazpromtól vásárolja a gázt. Az ár havonta változik, az évszaknak megfelelően kiszámítva. Az árak idén az egekbe szöktek.

Az Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő Moldovai Köztársaság területe a 19. és 20. században az Orosz Birodalom, Nagy-Románia és a Szovjetunió része volt - emlékeztet a Reuters.

A 3,5 millió lakosnak komoly gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie az energiaárak miatt, amelyek drágultak.
29%-kal nőtt szeptemberben, miután augusztusban közel 50%-kal emelkedett.

Sandu hatalomra kerülése óta eltávolították Moldova főügyészét, és házi őrizetbe helyezték az ország Moszkvához közel álló korábbi elnökét.

A tüntetők azzal vádolták Sandut, hogy nem sikerült tárgyalnia Moszkvával egy elfogadhatóbb gázárról. Sokan sátortábort állítottak fel a kormány székhelye előtt, és megfogadták, hogy ott maradnak, amíg Sandu le nem mond, és ki nem írja az előrehozott választásokat.

Az ország nullára csökkentette a 2022-re vonatkozó gazdasági növekedési becslését, amelyet a rekordszintű, 34,3%-os infláció és a 21,5%-os kamatlábak sújtanak.

Vitalij Andrievschi elemző elutasította egyes kommentátorok azon felvetését, hogy Sandu hasonlít a néhai szovjet vezetőre, Mihail Gorbacsov, a Nyugaton dicsért, de otthon népszerűtlen liberális.

"Sandu legnagyobb hiányossága, hogy nem tud kommunikálni a moldovai átlagemberekkel" - mondta a Reutersnek. "Sandu és kormánya nem tudja vállalni a felelősségből való részesedést, és büntetni azokat, akik nyilvánvalóan képtelenek a munkájuk elvégzésére" - tette hozzá az AGERPRES szerint.

Forrás: bugetul.ro

Könyvjelző