Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Újabb orosz figyelmeztetés Szlovákiának (is) az S-300-asokkal kapcsolatban
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

 Maga az orosz külügyminiszter jelentette ki, hogy Moszkva nem engedi, hogy a rendszer Kijev kezébe kerüljön.

Újabb orosz figyelmeztetés Szlovákiának (is) az S-300-asokkal kapcsolatban

Ukrajnában fokozódnak a harcok, egyre keményebbe fegyvereket vetnek be. Amerika és egyes NATO-tagállamok pedig egyre hatékonyabb fegyvereket akarnak Ukrajnába juttatni.
Újabban a szlovák S-300-as légvédelmi rendszerek átadásáról van szó. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter kijelentette, hogy hajlandó eleget tenni az amerikai kérésnek. Az oroszok azóta több figyelmeztető nyilatkozatot is tettek.

A történet lényege a lengyel párhuzam. A szlovák kormány retorikája a kérdésben elég optimista, a politikai cselekvés azonban inkább kivárásra alapul, és nem véletlenül. Amikor a sajtóban egy-két hete felmerült, hogy a lengyelek MiG-29-eseket adnának Ukrajnának, a hír tálalása elég komoly csúsztatást jelentett. Lengyelország ugyanis nem akart MiG-eket küldeni, azt az Egyesült Államok külügyminisztériuma szorgalmazta.
A lengyelek csak úgy tudták végül leszerelni a túlpörgetett amerikai narratívát, hogy a Németországon keresztül való szállításra bólintottak rá – a németek természetesen nem voltak erre hajlandók, így végül lezárult az ügy.

Most az S-300-as légvédelmi rendszerrel kapcsolatban játszódik le hasonló történet. Az Egyesült Államok szeretné megerősíteni az ukrán légvédelmet, olyan technológiával, amit az ukránok már ismernek és kezelni is tudnak. Ilyen az S-300-as rendszer, amellyel Szlovákián kívül Görögország és Bulgária rendelkezik. A szlovák kormány kivárásra játszik?

A dolgot először március 14-én Keith Kellog nyugalmazott amerikai tábornok pengette meg a Fox News adásában. Március 16-án közép-európai idő szerint este a CNN már arról adott hírt, hogy Szlovákia hajlandó eleget tenni az amerikaiak ezirányú kérésének. Szinte ugyanabban az időben érkezett a hír, hogy Szlovákiába látogat Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Ahogy arról legutóbb beszámoltunk, az átadásról még folynak a tárgyalások, és Szlovákia megfogalmazott egy nem túl erős feltételt, amit politikai szempontból igen sok féle képpen lehet értelmezni. Naď védelmi miniszter arról beszélt, hogy Szlovákia eleget tesz a kérésnek, ha cserébe adekvát légvédelmi képességet biztosító technológiát kap. Austin nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy hajlandó elfogadni a szlovák ajánlatot. A trükk ott van, hogy a NATO keretében Szlovákiába érkező holland és német katonák magukkal hoznák a Patriot légvédelmi rendszert is – ezt pedig mai dezinformált világunkban könnyen tálalhatja a politika úgy, hogy követelését teljesítették.

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő arról írt a közösségi oldalán, hogy Szlovákia csak azzal a feltétellel hajlandó átadni a haditechnikát, ha nem veszélyezteti a saját biztonságát. Ezt is sok féle képpen lehet értelmezni: mit jelent a biztonsága veszélyeztetésének elkerülése? Az, ha nem provokálja az oroszokat a fegyver átadásával, vagy ha átadja, de cserébe légvédelmi technológiát kap?

Kemény orosz verbális válasz

Az oroszok már Austin szlovákiai látogatása idején figyelmeztető üzenetet küldtek: “Az ilyen szállítások (…) destabilizációs tényezőként működnének, amelyek nem hoznának Ukrajna számára békét. (…) Hosszútávon pedig ennél jóval veszélyesebb következményei is lehetnek” közölte az orosz külügy szóvivője csütörtökön. Pénteken pedig maga Szergej Lavrov külügyminiszter tett igen határozott, de kifejezetten burkoltan fenyegető kijelentést: “Egyértelművé tesszük, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajna területére érkezik és amit fegyverszállítmánynak tekintünk, az orosz haderők legitim célpontjává válik. Ez magától értetődik.” fogalmazott a RIA Novosztyi közlése szerint.

Külön kitért azonban az S-300-asok átadására. Egyrészt felhívta a figyelmet, hogy az ilyen rendszerek tanúsítványa és szerződése a nemzetközi egyezmények értelmében tiltják azok átadását harmadik félnek. Másrészt figyelmeztetett: “Moszkva nem fogja engedni, hogy az Egyesült Államok közreműködésével átadandó S-300-as légvédelmi rakétarendszerek eljussanak Kijevbe”

Érdemes kiemelni, hogy a nyilatkozat ezen részében nem tette világossá, hogy akkor támadná meg az orosz haderő ezt a szállítmányt, amikor az Ukrajna területére ér… Körkép.sk

Forrás: https://korkep.sk/

Könyvjelző