Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Ukrajna mindenkit félrevezetett
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Már több mint 200 napja tart az orosz-ukrán háború. Az elmúlt egy hétben az ukrán offenzíva gyors, és egyesek szerint grandiózus sikereket ért el Észak-kelet Ukrajnában.

Ukrajna mindenkit félrevezetett

Öt nap alatt 70 kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, ezzel pedig legalább 3000 négyzetkilométert foglaltak vissza.

Az ukrán offenzíva elmúlt heti eredményeit fordulópontnak is lehetne nevezni, ugyanis Ukrajna északkeleti részén legalább 3000 négyzetkilométernyi területet, köztük több mint 40 települést foglaltak vissza az ukránok. Több nyugati elemző is óriási eredménynek nevezte az ukrán offenzívát, páran pedig csodának, történelmi pillanatnak tartják.

Derült égből csoda?
Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint csodának semmiképpen nem nevezhetjük az ukránok területfoglalásait, ugyanis ez

egy nagy kommunikációs megtévesztés eredményeként született.
Tálas részletezte, hogy az ukrán kommunikáció hónapokon keresztült azt hangoztatta, hogy az ország déli részén kezd hatalmas offenzívába, beleértve Herszon nagyvárost is. Emiatt az oroszok is átcsoportosították haderejüket, hogy ezen a területen tudják visszaverni az ukrán támadást. Ez az átcsoportosítás  viszont, mivel láthatóan az oroszok nem tudnak egyszerre két helyen is kellően erős kontingens kiállítani, a keleti frontot is érintette. A nagy déli támadás viszont nem következett be, helyette jött a kelet-ukrajnai offenzíva. A gyors területvesztés emellett azt is bebizonyította, hogy az oroszok nem rendelkeznek megfelelő felderítő eszközökkel és módszerekkel, ugyanis a támadás őket is meglepetésként érte.

Ezt az eredményt pedig az oroszok is elismerték, több orosz forrás is beszámolt az ukránok gyors területfoglalásáról. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy erői visszavonultak a Harkiv megyei Izjum és Kupjanszk városokból, amikkel az oroszok jelentős vasúti csomópontokat vesztettek el. A brit hírszerzés hétfői összefoglalójában már arról számolt be, hogy Oroszország a harkivi régió teljes területéről visszavonul. Az oroszok a gyors területvesztés és visszavonulás miatt átírhatják az általános hadműveleti tervüket, egyes helyeken már veszélyhelyzeti védekező akciókat helyeztek előtérbe. Az ukránok hétfői bejelentése szerint egy nap alatt több mint 20 települést foglaltak vissza a kelet-ukrajnai Harkiv, illetve Donyeck térségében. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ez a támadás tartósan folytatódna, ugyanis a most elfoglalt területeket az ellenőrzésük alatt is kell tartaniuk az ukránoknak.

Az intézet vezetője szerint az időjárás miatt az ilyen volumenű támadások egyre ritkábbak lesznek, ugyanis ősszel Ukrajna területe leginkább sáros lesz, télen pedig a hideg miatt lenne nehéz mozgósítani az egységeket mindkét fél számára.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet Oroszország válasza az ukrán offenzívára, Tálas elmondta, hogy az oroszok már részben reagáltak a támadásra, ugyanis az elfoglalt területek infrastruktúráját elkezdték rakétatámadással megbénítani. Mint ismert, szeptember 11-én, a kései órákban az orosz rakéták több megyében is a lakosságot kiszolgáló elektromos áramhálózat berendezéseit támadták és számos ilyen eszközt meg is semmisítettek. Zelenszkij az oroszok harkivi rakétatámadását terrorizmusnak nevezte. Ezt a bénító rakétatámadást folytathatják az oroszok, bízva, hogy megtörik vele a lakosságot, de ez nem valószínű – tette hozzá a szakértő.

A csecsen vezető az orosz vezetésben is bajt lát
„Az ukrán előretörés felveti, hogy az orosz politikai vezetésnek nincsenek pontos információi arról, mi történik a hadszíntéren” – így vélte Ramzan Kadirov csecsen diktátor az ukrán katonai sikereket követően megfogalmazott egy Telegramon publikált hangüzenetében. Kadirov azt is kijelentette, hogyha pár napon belül nem történik változás az oroszok stratégiájában, akkor ő fog beszélni a védelmi minisztérium- és az ország vezetésével.

Tálas elmondása szerint a szakértők között állandó a vita, hogy az orosz politikai vezetés fals információkat kap-e az ukrajnai háború helyzetéről, vagy szimplán rossz döntéseket hoznak felsőbb szinteken. A szakértő szerint lehet, hogy az oroszok nem tudnak Ukrajnában megfelelő felderítést végezni. Ezt az oroszok korábbi feltételezései is megerősítik, ugyanis gyors sikerekre számítottak Ukrajnában, ennek ellenére a háború a 201. napjába lépett. De az is lehet, – hiszen egy autokratikus rendszerről beszélünk, – hogy az információk megvannak, csak épp nem kerülnek a döntéshozók elé – tette hozzá.

168.hu

Könyvjelző