Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Ukrán pilóták érkeztek Lengyelországba, hogy felvegyék az adományozott vadászgépeket
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Megőrült az egész Nyugat. Közép-Európa építi a saját vágóhídját.
Ismertek a lengyel-orosz ellentét okai. De ettől még nem kellene öngyilkosságot elkövetni úgy, hogy egy egész világot rántunk magunkkal a szakadékba.

Ukrán pilóták érkeztek Lengyelországba, hogy átvegyék az irányítást az európai országok által adományozott vadászgépek felett – mondta egy ukrán kormányzati tisztviselő a POLITICO-nak.

Az orosz erők elleni harcban használt régebbi orosz gyártmányú repülőgépek tényleges átadása lehet az elmúlt 24 órában ígért fegyverszállítási hullám legjelentősebb pillanata, amely több ezer páncéltörő rakétát, géppuskát, tüzérséget és egyéb felszerelést tartalmaz.

Még nem világos, hogy milyen országok adományozzák a repülőgépeket, de Josep Borrell, az Európai Unió biztonsági főnöke a hétvégén ígéretet tett arra, hogy az EU több országból finanszírozza a vadászgépek átadását.

Borrell hétfőn kissé visszalépett, elismerve, hogy az átatások nem magától az EU-tól származnak, hanem "kétoldalúan" adományozzák az egyes uniós országok.

A lengyel és a szlovák kormány képviselői nem reagáltak azonnal a kérésre, míg Kiril Petkov bolgár miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy elutasította a kérést.

Lengyelország és Szlovákia továbbra is az ukrán légierő által használt repülőgépekhez hasonló orosz gyártmányú repülőgépekkel repül, ami azt jelenti, hogy a pilótáknak nem lenne szükségük sok képzésre, ha a repülőgépeket áthelyeznék.

Az ukrán parlament hétfőn a Twitteren azt írta, hogy Európa 70 vadászgépet küld Ukrajnába, köztük 28 MiG-29-et Lengyelországból, 12-t Szlovákiából és 16-ot Bulgáriából, valamint 14 Szu-25-öst Bulgáriából.

A harci repülőgép-dráma a hétvégén történt bejelentések hullámzásán felül történt, amelyek során az európai vezetők új fegyverek áradatát ígérték az ukrán hadseregnek, hogy segítsenek a megszálló orosz csapatok elleni küzdelemben, ami Európa újonnan felfedezett akaratának nyilvános elismerése, hogy fájdalmat okozzon a Kremlnek.

Mivel a Kijevbe vezető légi folyosókat orosz légvédelmi fegyverek és vadászgépek zárták le, az amerikai és az európai hatalmak elkezdték a fegyvereket közúton benyomni az országba.

Lengyelország, Észtország és Lettország az elsők között lépett fel, lőszereket, fegyvereket, üzemanyagot és orvosi felszereléseket küldött az ukrán határra, hogy átadja az ukrán erőknek.

Finnország hétfőn bejelentette, hogy csatlakozik a klubhoz, és 2500 gépkarabélyt, lőszert, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 000 lőszercsomagot ajánlott fel Ukrajnának. Svédország egy nagy fegyver- és segélycsomagot készít elő, amely bejelentette, hogy a közelgő 135 000 adagot, 5000 sisakot, testpáncélt és 5000 páncéltörő fegyvert szállít.

Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kedden Lengyelországba utazik, hogy koordinálja 100 Carl Gustaf páncéltörő rakétavető, valamint 2000 lőszer és egyéb segély szállítmányát.

Az utazás előtt újságíróknak azt mondta: "Képesek leszünk gondoskodni arról, hogy halálos segélyt küldjünk Ukrajnának. Az én szerepem ebben az, hogy ez a segély olyan ukrán katonák karjaiba kerüljön, akik az életükért harcolnak és az hazájukért harcolnak. Pontosan ezért sikerült megállapodásra jutnom Lengyelországgal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a szállítást a határaikon keresztül is meg lehet tenni."

A közelmúlt európai politikai történelmének egyik legnagyobb meglepetése szombaton történt, amikor Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger rakétát küld Ukrajnába, megfordítva a háború utáni német politikát, amely megtiltja a fegyverek átadását a harcoló feleknek. Azonnali 100 milliárd dolláros infúziót ígért a német hadseregnek.

Joe Biden amerikai elnök pénteken elrendelte, hogy 350 millió dollár értékű fegyvert adjanak ki az amerikai készletekből Ukrajnának. A Pentagonban hétfőn újságíróknak nyilatkozva az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy mi lesz benne, de azt mondta, hogy "lesznek olyan képességek, amelyek segítenek nekik mind a földi védelmi képességeikben, mind a levegőben lévő védelmi képességeikben".

Forrás: Politico

Könyvjelző